Program social filantropic dedicat tinerilor la Parohia Tei din București

Parohia ‘Sfânta Treime – Tei’ din Protoieria II – Capitală dezvoltă un amplu program social-filantropic, o atenție deosebită fiind acordată tinerilor din parohie, pentru care a fost înființat un after-school, ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Filantropia și programele sociale au existat de la început și au fost dezvoltate până în prezent, când peste 80 de copii din parohie vin zilnic aici pentru a-și face lecțiile sau pentru a aprofunda învățătura primită la școală. Activitatea se desfășoară în cadrul unui centru socio-educațional de tip after-school care a fost înființat cu scopul prevenirii abandonului școlar și al susținerii copiilor dornici de învățătură proveniți din familii cu venituri reduse. ‘La 30 august 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit noua clopotniță, deoarece cea veche a fost dărâmată în 1977. Atunci, prin prezența Preafericirii Sale am considerat că este semnalul de început pentru organizarea activităților social-filantropice în parohia noastră, pentru că până atunci se desfășurau sporadic. Ca programe importante pe care le desfășurăm este în primul rând acesta, cu copiii, o activitate de pregătire școlară pentru elevi, pentru cei foarte buni și pentru cei care nu se descurcă la școală. De asemenea, avem în vedere copii cu posibilități materiale reduse’, a declarat părintele Alexandru Moțoc, paroh la Biserica ‘Sfânta Treime – Tei’.

Program special de educație școlară

Astfel, în momentul de față, peste 80 de elevi de la Școala Generală 31 vin la biserică pentru a-și face lecțiile împreună cu cadre didactice de specialitate.

Activitatea se desfășoară pe trei grupe, de dimineața până spre seară, alături de profesori și învățători de la școală, dar și cu voluntari din parohie care au vrut să se implice și să ajute, în mod deosebit pentru limbile moderne, pentru engleză și franceză, dar și la română, matematică, informatică sau desen.

Sâmbăta este un program diferit, elevii fiind familiarizați cu calculatorul prin intermediul unui program informatic special de educație școlară.

Tot în cadrul parohiei, joia după-amiază este organizat un dialog la care participă studenții din complexul studențesc din apropiere, temele fiind alese de studenți, iar timpul de discuție este nelimitat.

De asemenea, și celelalte categorii sociale, în special persoanele cu o situație financiară precară, beneficiază de sprijinul părintelui paroh Alexandru Moțoc și a părinților co-slujitori Paul Oprea și Radu Constantin Popescu împreună cu Consiliul și Comitetul Parohial.

‘Sfânta Troiță din câmpul teilor’

Ascunsă între turnurile de beton ale blocurilor din jur, Biserica ‘Sfânta Treime – Tei’ privește spre agitația lumii printr-un turn-clopotniță aflat la bulevard, dar fără să descopere prea mult din frumusețea pe care o ascunde. Odată pătruns în complexul parohial, ai impresia că ai pătruns într-un colț de Rai, în mijlocul căruia tronează impetuos biserica parohială’ cu hramul ‘Sfânta Treime’.

Istoria actualului lăcaș de cult începe în urmă cu mai bine de o sută de ani, când în zonă nu era decât un târg de grâne în mijlocul unui codru de tei.

De aceea, ctitorii ei, Gheorghe și Reveica Otopeanu, negustori de grâne mai avuți, au și pus numele bisericii ‘Sfânta Troiță din câmpul teilor’.

Pentru a nu mai fi nevoiți să meargă pe Calea Moșilor la biserică, familia Otopeanu a decis să construiască o biserică aici, una trainică, ce rezistă fără probleme și astăzi, fără să necesite până acum intervenții prea mari, chiar dacă a trecut prin mai multe cutremure sau prin război.

Comentarii Facebook


Știri recente