Program liturgic special la Catedrala mitropolitană din Iași

Creștinii ortodocși au intrat, începând de luni, 27 februarie, în Postul Sfintelor Paști. Această perioadă reprezintă o pregătire pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. La Catedrala mitropolitană din Iași au fost oficiate, luni și marți, primele două părți din slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul unită cu Pavecernița Mare.

Programul liturgic dedicat Postului Mare se intensifică în această perioadă. Întrucât primele două zile din Postul Mare au fost aliturgice, dimineața au fost săvârșite Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Vecernia zilei următoare și Obednița. În primele patru zile din această săptămână, credincioșii participă în fiecare seară la slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, care este urmat de Pavecernița Mare. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește în prima săptămână din post în patru părți. ‘Această primă săptămână din Postul Sfintelor Paști se numește și ‘Săptămâna Mare’ întrucât are rânduieli speciale. Începând de luni și până joi, la Catedrala mitropolitană din Iași este citit în patru părți Canonul Sfântului Andrei Criteanul. În fiecare dimineață de la ora 6:30 se oficiază Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile (I, III, VI și IX), Obednița și Vecernia din ziua următoare. Primele două zile din acest post au fost aliturgice, întrucât s-a ajunat. Ajunarea prevede ca fiecare dintre noi să postească’, a declarat pentru Ziarul Lumina, arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași.

Prezențe arhierești la slujbele din Catedrala mitropolitană – Iași

Astăzi, la Catedrala mitropolitană din Iași va fi oficiată, pentru prima dată în acest post, Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul sau Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. După cum ne-a relatat arhim. Dosoftei Șcheul, această slujbă va fi oficiată în continuarea Vecerniei. Liturghia Darurilor mai înainte sfințite se oficiază împreună cu Vecernia de a doua zi, iar în cadrul ei nu există momentul Epiclezei, pentru că Sfintele Daruri s-au sfințit în duminica precedentă, atunci când s-a sfințit un al doilea Agneț. În această seară de la ora 16:00 vor fi oficiate a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul și Pavecernița Mare. Vineri, 2 februarie, de la ora 15:45, Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Sâmbătă, 3 martie, la Catedrala mitropolitană din Iași se va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în Duminica Ortodoxiei (4 martie) se va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. ‘În miercurile și vinerile din săptămânile a II-a, a III-a și a IV-a din Postul Mare, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite va fi oficiată la Catedrala mitropolitană din Iași de la ora 15:45. În săptămâna a V-a din Postul Mare, întrucât avem Denia Canonului celui Mare (miercuri) și Denia Acatistului Bunei Vestiri (vineri), Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul se va oficia dimineața de la ora 9:00. În primele trei zile din Săptămâna Patimilor, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite se va săvârși dimineața, întrucât de la ora 18:00 se va oficia slujba Deniei’, a explicat arhim. Dosoftei Șcheul.

Comentarii Facebook


Știri recente