Program liturgic intensificat la Catedrala mitropolitană din Iași

În perioada Postului Mare, lăcașurile de închinăciune își intensifică programul liturgic. În această dimineață, la Catedrala mitropolitană din Iași, PS Calinic Botoșăneanul va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul. Mâine-seară, începând cu ora 16:00, IPS Teofan va săvârși ultima parte a Canonului Mare, iar vineri, de la ora 16:00 – Liturghia Darurilor, informează Ediția de Moldova a ‘Ziarului Lumina’. „În cadrul celor șase săptămâni din Postul Mare vom avea posibilitatea să săvârșim cele trei Sfinte Liturghii”, a precizat arhim. Dosoftei Șcheul.

Postul Mare este răstimpul în care omul este chemat să se cerceteze pe sine, să se apropie mai mult de Dumnezeu. Pentru aceasta, Biserica Ortodoxă îi întâmpină pe credincioși cu mai multe slujbe și mai lungi. Dintre acestea, cea mai cunoscută este cea a Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care se citește în primele patru zile ale acestei săptămâni. Apoi, se va citi în întregime în miercurea din săptămâna a cincea din Post.

„Pregătirea pentru Postul Mare am început-o cu trei săptămâni în urmă, odată cu începutul Triodului. Perioada Triodului și cea a Penticostarului cad în funcție de sărbătoarea Sfintelor Paști. Anul acesta, Învierea Domnului va fi sărbătorită pe 4 aprilie, cel mai devreme posibil. Datele în care sunt sărbătorite Sfintele Paști sunt stabilite cu mult timp înainte. Știm de la Sinodul I Ecumenic faptul că s-a pus problema ca sărbătoarea Sfintelor Paști a creștinilor să nu cadă odată cu cea a evreilor”, ne-a declarat arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași.

În diminețile primelor două zile din Postul Mare, la Catedrala mitropolitană din Iași s-a săvârșit slujba Miezonopticii, Utrenia, Ceasurile și Vecernia zilei următoare. Seara au fost oficiate Pavecernița Mare și primele două părți din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

În această dimineață, la Catedrala mitropolitană din Iași, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul. Această Liturghie este oficiată împreună cu Vecernia de a doua zi, iar în cadrul acesteia nu există momentul Epiclezei, pentru că sfintele daruri s-au sfințit în duminica precedentă, atunci când s-a sfințit Sfântul Agneț. Mâine-seară, începând cu ora 16:00, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși ultima parte a Canonului Mare. Vineri, 19 februarie, programul liturgic va începe la ora 6:30 cu Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile și Obednița. Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite se va săvârși vineri, de la ora 16:00, odată cu Vecernia, de către IPS Teofan. Sâmbătă dimineața se va oficia slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în prima duminică din Postul Mare se va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. „În cadrul celor șase săptămâni din Postul Mare vom avea posibilitatea să săvârșim cele trei Sfinte Liturghii. Zilele aliturgice din Postul Sfintelor Paști sunt luni, marți și joi din prima săptămână și Vinerea Sfintelor Patimi. Sunt zile aliturgice nu pentru faptul că ar fi păcat să se săvârșească Sfânta Liturghie, ci pentru ajunarea care se face în aceste zile. Postul Mare este cea mai intensă perioadă de pregătire sufletească din timpul anului, pentru a întâmpina cum se cuvine marele praznic al Învierii Domnului. În acest post înmulțim metaniile, faptele bune, citirea Acatistelor, a Psalitirii și mai ales rugăciunea «Doamne și Stăpânul vieții mele» cu metaniile și închinăciunile obișnuite”, a mai adăugat arhim. Dosoftei Șcheul.

Comentarii Facebook


Știri recente