Program liturgic intens in Protopopiatul Baia Mare

In aceasta perioada a Triodului, Biserica propune credinciosilor un program special de rugaciune si meditatie duhovniceasca. Acest program are menirea de a ne pregati in mod special pentru intampinarea sarbatorii Invierii Domnului nostru Iisus Hristos. Despre programul liturgic care se desfasoara in toate parohiile din Baia Mare am aflat mai multe informatii de la parintele Fabian Coroian, protopop de Baia Mare: ‘Preotii savarsesc sfintele slujbe cu ravna si devotament, pastrand cu strictete pravila bisericeasca. Astfel, in prima saptamana a Sfantului Post, la toate parohiile din municipiul Baia Mare, precum si la parohiile din zona rurala, s-a savarsit canonul Sf. Andrei Criteanul, iar vineri dupa amiaza Liturghia Darurilor mai inainte sfintite. In saptamanile din cursul postului se savarseste la parohii slujba Acatistului Maicii Domnului, Ceasurile, iar dupa amiaza se savarseste Liturghia Darurilor mai inainte sfintite. Sambata se savarseste Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur cu pomenirea mortilor, iar duminica Liturghia Sf. Vasile cel Mare. In saptamana a V-a, la multe din parohii se face Denia-Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul si vineri Denia-Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu’.

De asemenea, parintele protopop Fabian Coroian ne-a vorbit si despre faptul ca la scaunul de spovedanie vin foarte multi tineri in aceasta perioada a Postului Mare: ‘In saptamana a IV-a si a V-a a Marelui Post preotii se ocupa mult de copiii care sunt adusi la biserica de catre profesorii de Religie, unde se spovedesc si se impartasesc. In saptamana a VI-a si a VII-a, pana in Joia Mare, preotii se ocupa de spovedania credinciosilor. In Saptamana Patimilor, in Joia Mare, se savarseste Denia celor 12 Evanghelii, Vineri seara se face Prohodul Domnului, iar Invierea Domnului se savarseste Sambata noaptea. In tot parcursul Sfantului Post multi preoti se aduna si savarsesc pe rand Taina Sf. Maslu’.

In toata aceasta perioada, ierarhii locului, adica PS Justinian, episcopul Maramuresului si Satmarului, si PS Iustin, arhiereu vicar al aceleeasi eparhii, au intreprins vizite pastorale in parohiile din Protopopiatul Baia Mare, si nu numai, dupa cum am aflat tot de la parintele Fabian Coroian, protopop de Baia Mare: ‘S-au bucurat preotii din Protopopiatul Baia Mare si credinciosii pe parcursul acestui post de multe Liturghii arhieresti savarsite de catre PS Justinian si PS Iustin, incat a devenit un obicei pentru ierarhii nostri de a savarsi Liturghia Darurilor mai inainte sfintite chiar si in cele mai indepartate catune din Eparhie. Activitatea preotilor din protoieria noastra este mult mai bogata si mai complexa, in sensul ca preotii au fost si sunt mereu la datorie, la inaltimea chemarii lor, fapt pentru care le multumesc ca-si fac datoria cu ravna si devotament fata de credinciosii lor, fata de pastoritii lor’.

Comentarii Facebook


Știri recente