Program filantropic la Cluj-Napoca

Grupul de inițiativă din cadrul Parohiei ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Mănăștur, Cluj-Napoca, în colaborare cu profesorii și elevii din școlile arondate, au demarat un proiect filantropic ‘Micii samarineni milostivi’ destinat ajutorării persoanelor sărace și a copiilor orfani, informează „Ziarul Lumina”.

Tinerii însoțiți de preotul paroh Dan Hognogi vizitează mai multe cămine de bătrâni și orfelinate din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului intitulat ‘Micii samarineni milostivi’. Prima acțiune de acest gen a avut loc la începutul săptămânii, la căminul pentru persoane vârstnice din Nușeni și Beclean. Aici copiii au susținut un mic recital și au distribuit pachete celor o sută de persoane internate, după cum a menționat pr. Dan Hognogi.

‘Dincolo de faptul că noi îi bucurăm cu un mic cadou pe cei în vârstă, este foarte importantă prezența tinerilor acolo și cred că din aceasta ne vom îmbogăți și noi, și cei care ne-au primit acolo. Mulți dintre acei bătrâni au copii, unii dintre ei plecați în străinătate, departe, care nu pot să fie lângă ei fizic, or singurătatea este marea problemă a vârstnicilor’, a precizat pr. Hognogi.

Programul derulat de Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ se încadrează în seria de activități incluse în programul ‘Școala altfel’, dedicat activităților educative extracurriculare și extrașcolare de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Program artistic și religios pentru vârstnici

Elevii Școlii ‘Emil Isac’ și ai Colegiului Național ‘George Barițiu’, coordonați de prof. Maria Leșe, au pregătit pentru vârstnicii din cămin un program artistic și religios, compus din trei pricesne (‘Vei veni, Iisuse’, ‘Azi cu toți să prăznuim’, ‘Înaintea Ta, Iisus iubit’) și trei poezii religioase (‘Paștile’, ‘Solul Golgotei’, ‘Pe cruce’), specifice perioadei bisericești în care ne aflăm.

Elevii Liceului Teoretic ‘Eugen Pora’, coordonați de profesoarele Iulia Chende, Felicia Beleni Dumitraș și Mariana Dejeu, au cântat ‘Cu noi este Dumnezeu’, iar membrii grupului parohial de tineret au încheiat programul cu o cântare religioasă în cinstea Maicii Domnului. S-au înduioșat și inimile ‘bunicilor’, dar și ale copiilor, mișcați de bucuria și lacrimilor celor dintâi. Cu acest prilej, dorind să vestească apropierea sărbătorii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, elevii au dăruit vârstnicilor 93 de pachete constând în alimente, dulciuri și fructe, în valoare totală de 5.000 lei.

Cel de-al doilea obiectiv al excursiei a fost închinarea la mănăstirea cu hramul ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ din comuna Nușeni, unde tinerii au ascultat un cuvânt de învățătură al părintelui stareț Paisie Iloaie. De asemenea, copiii au aflat istoricul bisericii, au cântat pricesne și alte cântări religioase, s-au rugat și au lăsat pomelnice pentru cei dragi ai lor. La plecare, copiii au fost ospătați mănăstirește cu ceai, suc, cozonac, pancove și fructe.

Comentarii Facebook


Știri recente