Program duhovnicesc la Liceul Teologic Ortodox din Făgăraș

Postul Mare este răstimpul în care creștinii sunt chemați să se apropie mai mult de Dumnezeu, să se cerceteze pe sine mai mult decât altădată, să fie preocupați mai mult de suflet și toate acestea într-o atmosferă duhovnicească deosebită, întreținută de Biserică prin slujbe mai lungi și mai dese, ce cuprind rugăciuni și ritualuri unice, prin cântări și imne de pocăință, interpretate pe tonuri mai triste și tânguitoare, prin înveșmântarea bisericilor și a slujitorilor în veșminte de culoare închisă.

La Biserica ‘Sfântul Ioan Evanghelistul’ a Liceului Teologic Ortodox ‘Sfântul Constantin Brâncoveanu’ din Făgăraș, atmosfera pre-pascală, pregătitoare pentru marele praznic, este întreținută de slujbele zilnice care se săvârșesc în această biserică, dar și de oficierea, în fiecare vineri din Postul Mare, a slujbei de Priveghere. Programul de rugăciune, care a fost stabilit cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a împlinit oarecum și dorința elevilor de a marca perioada postului prin slujbe deosebite.

Întrucât în Țara Făgărașului există mai multe mănăstiri, unele dintre ele cu un trecut deosebit, cum este și Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, au fost invitați la aceste slujbe părinții stareți ai acestor mănăstiri, care să aducă un plus de ‘duhovnicie’ prin prezența și cuvântul lor.

În 18 martie a fost prezent pr. protos. Matei Bilauca, starețul Mănăstirii ‘Duminica Tuturor Sfinților’ din Șinca Nouă, care a adus cu sine spre închinare și racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania. Părintele Matei, fost viețuitor în obștea Mănăstirii Brâncoveanu, a fost ucenic de chilie al vrednicului de pomenire părinte Teofil Părăian. În cuvântul de învățătură adresat elevilor, părintele a subliniat valoarea rugăciunii, în general, și a Rugăciunii lui Iisus, în special, în primenirea sufletească a credincioșilor. Atmosfera duhovnicească deosebită și bucuria generată de slujba Privegherii au fost împărtășite, în comuniune, de slujitori și elevi, alături de mulți credincioși care au dorit să participe la programul liturgic.

La privegherile următoare sunt invitați pr. arhim. Ilarion Urs, starețul Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus; pr. singhel Varlaam Nechifor, starețul Mănăstirii ‘Acoperământul Maicii Domnului’ Dejani, și pr. protos. Iosif Toma, starețul Mănăstirii ‘Sfântul Apostol Andrei’ Berivoi.

Comentarii Facebook


Știri recente