Program de inițiere și formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor

Prezent la atelierul de formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor, ieri, 31 august, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu a susținut mai multe sesiuni despre relația preotului cu tinerii din parohie și exigențele tinereții față de pastorala Bisericii, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Participanții ‘Programului de inițiere și formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor’ și-au început ziua de ieri cu prezența la slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, oficiate în paraclisul ‘Sfânta Macrina’ al Mănăstirii Miclăușeni. Începând cu ora 9.00, sala mare a Palatului Sturdza al Centrului Social-Cultural ‘Sfântul Ilie’-Miclăușeni a găzduit mai multe seminarii, susținute de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, care a vorbit despre relația preotului cu tinerii din parohie și despre exigențele tinereții față de pastorala Bisericii.

În cadrul discuțiilor, părintele conferențiar a subliniat faptul că fiecare tânăr dintr-o parohie trebuie implicat în viața Bisericii, că, în pastorația pentru tineri, trebuie folosiți tinerii apropiați de Biserică, că preotului trebuie să-i pese de ceea ce fac tinerii, ca să le pese și lor de ceea ce face preotul, că un copil trebuie responsabilizat doar cu responsabilitatea iubirii, că ușa bisericii trebuie să fie tot timpul deschisă, că pastorația este astăzi adesea dictată de nevoile oamenilor, mai mult decât de idealurile preoților, și că, în pastorația tinerilor, preotul nu poate să facă totul, ci trebuie să colaboreze cu specialiștii în pedagogie, cu școala și cu autoritățile locale.

Referindu-se la predica preotului, invitatul întâlnirii a îndemnat participanții la atelier să analizeze atent ce urmează să vorbească în fața credincioșilor și să-și pregătească în prealabil cuvântarea: ‘Nu faceți predica într-un fel în care să urmăriți să aveți dreptate de fiecare dată. Relativizați felul în care ați predicat, după rostirea predicii, și reformulați ideile principale, pentru a putea vedea obiectiv care au fost punctele forte și care au fost punctele mai puțin bune. În același timp, să aveți grijă să nu propovăduiți o teologie patristică și filocalică fără fundamente scripturistice’. În continuare, pr. Constantin Necula a arătat că pentru fiecare preot este necesară crearea unei diagrame pastorale a parohiei, care să fie o hartă a realității din teren și o hartă a constatării, precum și dosare tematice referitoare la alcoolism, avort, sexualitate premaritală, asemenea unor fișe de lucru, în funcție de care să se stabilească temele pastorale și de intervenție în parohie. În încheiere, pr. Necula a vorbit despre aspecte ale pastorației tinerilor cu dependențe, dar și despre indicii ale plafonării pastorale.

Părintele Constantin-Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu și este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică și pedagogie creștină. Este autor de volume de predici, de studii și articole de omiletică și catehetică, dar și de cărți pentru copii și tineret. A tradus mai multe cărți și a scris articole în publicații din țară și străinătate. A semnat zeci de studii în limba română și în limbi străine – franceză, italiană, germană – și numeroase recenzii. A susținut 150 de conferințe în țară și în străinătate și a participat la o serie de emisiuni de radio și de televiziune, atât la posturi naționale, cât și internaționale.

Atelierul de formare pentru tinerii preoți din Arhiepiscopia Iașilor continuă astăzi cu sesiunile susținute de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, care va vorbi despre duhovnicie și ucenicie.

Comentarii Facebook


Știri recente