Program de dezvoltare personală, în parohia Buhalnița din Protopopiatul Ceahlău

În perioada 27 iunie-3 iulie, în parohia Buhalnița, Protopopiatul Ceahlău, se desfășoară programul de dezvoltare personală ‘Rădăcini’, ai cărui beneficiari sunt tinerii enoriași din clasele IV-VIII, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Proiectul cuprinde activități care urmăresc dezvoltarea capacității de autoanaliză și autoexplorare a beneficiarilor.

Activitățile încep în fiecare dimineață cu participarea la slujba Sfintei Liturghii în Biserica cu hramurile ‘Întâmpinarea Domnului’ și ‘Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava’. În primele două zile ale acestei săptămâni, copiii s-au spovedit și au primit Sfânta Împărtășanie. Programul cuprinde jocuri interactive, exerciții pe echipe, cercuri de discuții ș.a. Tema programului se intitulează ‘Rădăcini’ și vizează apartenența la comunitate, explorarea locului de proveniență și a comunității de care aparțin tinerii și copiii. Proiectul își propune să dezvolte în copii o anumită capacitate de autoanaliză și autoexplorare, abordând persoana umană în toate dimensiunile ei, atât fizică, emoțională cognitivă, cât mai ales din perspectivă spirituală, a legăturii cu Dumnezeu, și a comunității în care trăiesc. ‘Am dorit implementarea unui program de sprijin pentru comunitate. Dorim să demonstrăm că, dacă lucrăm împreună, putem aduce un beneficiu comunității. Ne-am gândit la copii, pentru că ei sunt viitorul acestei comunități. Dacă ei primesc o educație spirituală și emoțională corectă, vor deveni cetățeni care să aducă o contribuție semnificativă comunității’, a explicat Alexandra Cercel, psihoterapeut.

Jocuri interesante și descoperirea de lucruri noi

Copiii sunt încântați de organizarea acestui proiect. Ei s-au implicat și au fost dispuși să experimenteze sesiunile programului. ‘Am venit aici pentru a descoperi lucruri noi. Până în prezent am realizat activități frumoase mai ales că ele sunt coordonate de o persoană abilitată’, a declarat Ciprian Zaharia, 11 ani. ‘Am ales să mă înscriu în acest program pentru a cunoaște persoane noi. Cunosc o parte din colegii cu care interacționez, iar jocurile pe care le-am făcut au fost foarte interesante’, a spus și Ana Țifui, de aceeași vârstă. La finalul proiectului va avea loc o întâlnire cu părinții copiilor în cadrul căreia se vor discuta direcțiile de lucru, astfel încât beneficiarii programului să aibă o dezvoltare optimă.

‘Ne dorim ca tinerii și copiii parohiei noastre să învețe să-și descopere prin astfel de activități rădăcinile propriului arbore genealogic atât de sănătoase și adânc înfipte în istoria neamului românesc. Locuitorii din această zonă își au originea în acei ardeleni care, pentru a nu-și părăsi credința ortodoxă, au preferat să renunțe la pământurile și bogățiile lor. Trecând în Moldova, cu toată ființa lor, s-au strâns în jurul Bisericii, alcătuind frumoasele comunități profund ortodoxe de la poalele Muntelui Ceahlău’, a mărturisit pr. paroh Cristian Dăscălescu.

Comentarii Facebook


Știri recente