Program de Dezvoltare a Finantarii Rurale la Iasi

In continuarea Conferintei pentru dezvoltare rurala care a avut loc in perioada 4 – 5 octombrie 2004 la Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ – Durau, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a initiat, in parteneriat cu guvernul Statelor Unite ale Americii, un Program de Dezvoltare a Finantarii Rurale.

Dupa finalizarea cu succes a Proiectului pilot din regiunile de Vest ale tarii noastre, Banat si Oltenia, a fost selectata Regiunea de dezvoltare Nord-Est a Romaniei pentru lansarea programului.

Cu aceasta ocazie astazi, incepand cu orele 09.30, la Institutul Ecumenic ‘Sfantul Nicolae’ din Iasi al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a avut loc o sedinta de informare la care au participat 12 reprezentanti ai bancilor locale.

Mai multe amanunte despre acest program ne-a oferit domnul Ron Prescott – Asistent-Director la Center for International Agricultural Finance (Centrul International pentru Finantarea Agriculturii): ‘Intalnirea de astazi a avut ca scop reunirea a cat mai multi reprezentanti ai Bancilor din regiunea de Nord-Est a Romaniei si din Iasi. M-am bucurat sa ma intalnesc cu multi reprezentanti ai unor Banci cu care am lucrat foarte bine si in etapa din regiunea din Vestul Romaniei, in Oltenia si Banat. De asemenea, ma bucur ca si in regiunea de Nord-Est a Romaniei avem parteneri seriosi din Sectorul Bancar care sunt interesati de afacerile din mediul rural. Proiectul de Dezvoltare a Finantarii Rurale isi propune sa faciliteze crearea unor pachete pentru obtinerea unor credite pentru afaceri din Domeniul Agricol si Rural. Ne aflam aici pentru a incerca sa cream niste echipe, sa stabilim contacte si relatii cu diversii nostri parteneri din Domeniul Dezvoltarii Rurale. Totodata avem un parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei care va fi implicata in publicitatea si diseminarea informatiilor legate de acest Proiect. Alti parteneri vor fi ANCA (Agentiile Nationale de Consultanta Agricola) si OJCA (Oficiile Judetene de Consultanta Agricola) care vor furniza pregatire pentru intreprinzatorii din mediul rural. In perioada 15 -19 noiembrie 2004 vom avea o serie de intalniri in fiecare din judetele regiunii de Nord-Est a Romaniei pentru a crea aceste echipe, astfel incat sa putem demara Proiectul. In prima saptamana din luna februarie a anului 2005 vom reveni pentru a avea 6 intalniri, fiecare la nivel de judet, pentru a lansa oficial, public Programul. Esenta Proiectului consta in crearea unei echipe care sa sprijine beneficiarii interesati in vederea obtinerii unui credit sau a unei finantari pentru afaceri din mediul rural. Scopul este sa ajutam pe beneficiarii din mediul rural in ceea ce priveste intocmirea unui Plan de Afaceri, tinerea unui Sistem de Evidenta Contabila si sa-i punem in legatura cu cat mai multe sanse, cu Bancile care pot sa le acorde un credit. Stiu ca exista preocupari importante in Domeniul Dezvoltarii Rurale atat din partea Guvernului Romaniei, cat si din partea intreprinzatorilor din mediul rural. Avem convingerea ca putem contribui si ajuta la stimularea dezvoltarii acestui domeniu. Imi face placere sa ma aflu aici si astept cu nerabdare sa revin in luna noiembrie 2004 pentru a trece la urmatoarea etapa a Proiectului.’

Printre altele, dl. Andrei Darlau – consilierul Sectorului ‘Misiune si Prognoza Social-Pastorala’ din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a spus ca: ‘Este vorba despre un Proiect finantat de catre Guvernul Statelor Unite ale Americii prin Departamentul pentru Agricultura impreuna USID (Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite ale Americii). Acest Proiect este reprezentat de dl. Mark Hophen – din partea Ministerului Agriculturii a SUA si dl. Ron Prescott – din partea Universitatii din Aywa care s-au intalnit la Institutul Ecumenic ‘Sfantul Nicolae’ din Iasi cu reprezentanti ai circa 12 Banci pentru a putea forma echipe de specialisti romani in vederea elaborarii, analizarii si prezentarii oportunitatilor de creditare pentru firmele si intreprinzatorii din mediul rural. Este o intalnire preliminara care pregateste un Program cu finantare din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, ce se va derula in lunile urmatoare, pentru a putea oferi cursuri pentru intreprinzatorii romani care doresc sa initieze Proiecte de Finantare in mediul rural, in Agricultura si nu numai. Ideea de baza este ca un intreprinzator roman din mediul rural, pentru a putea accesa credite, atat rambursabile din partea Sectorului Bancar, cat si nerambursabile prin diverse Programe de Finantare Comunitara, cum ar fi Programul SAPARD, trebuie sa poata elabora Proiecte viabile si un Plan de Afaceri pentru creditul care doresc sa-l crediteze, sa cunoasca elemente economice (sa stie sa tina inregistrari contabile si o evidenta financiara).’

Comentarii Facebook


Știri recente