Program de catehizare la Parohia „Sfinții Arhangheli” din Craiova

La Parohia „Sfinții Arhangheli” din Craiova, duminica, după Slujba Sfintei Liturghii, credincioșii pot lua parte la lecțiile de cateheză. Cei doi preoți slujitori prezintă enoriașilor teme teologice de interes general pentru a lămuri problemele legate de cult și de viață în general, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Duminica trecută, după tradiționala agapă frățească, cei doi preoți de la Biserica ‘Sfinții Arhangheli’ din Craiova au susținut cea de-a cincea lecție de cateheză, pe tema ‘Despre Sfânta Liturghie’ (partea a doua-simbolistică). Întâlnirea a punctat anumite secvențe liturgice, printre care și săvârșirea slujbei Proscomidiei, ca pregătire specială a darurilor de pâine și vin pentru jertfa euharistică.

Sfânta Proscomidie, exemplificată practic

Părintele paroh Claudiu Porneală a explicat importanța acestui moment. ‘Sfântul Potir, Sfântul Disc, Copia, Steluța, Lingurița, acoperămintele pentru sfintele vase. În timpul acestei slujbe, săvârșită în taină în Sfântul Altar, preotul

pregătește cinstitele daruri, care, după sfințire, se prefac în mod real, dar nesângeros, în Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Hristos. Rugându-se, preotul, cu ajutorul unei copii (un cuțit în formă de suliță), scoate din prima prescură un pătrat, numit Sfântul Agneț, pe care se află inscripționate inițialele IS, HS, NI, KA, însemnând: Iisus Hristos biruiește! Din celelalte prescuri, în număr de patru, preotul scoate părticele de pâine, numite miride, care sunt așezate pe Sfântul Disc. Prima miridă o reprezintă pe Maica Domnului, alte nouă miride sunt pentru pomenirea celor nouă cete îngerești, alte trei pentru ierarhul locului, conducătorii țării, ctitorii și binefăcătorii bisericii, apoi două grămăjoare pentru vii și pentru morți (scoase concomitent cu citirea pomelnicelor aduse de credincioși la altar)’, a spus părintele paroh. În timpul prezentării, pe o masă așezată în mijlocul bisericii, au fost așezate sfintele vase necesare săvârșirii cultului liturgic. Credincioșii prezenți au avut ocazia de a vedea exemplificarea practică a ritualului Proscomidiei, care a fost realizat de părintele Florin Ionescu.

Numărul celor prezenți la ora de cateheză a fost de douăzeci și cinci de persoane. De asemenea, a mai fost discutată și problema pomelnicelor și prescurilor, când și cum trebuie să se aducă la Sfântul Altar, ce se întâmplă cu ele, cât de important este momentul prefacerii pâinii și vinului în Sfântul Trup și Sânge, cu care se împărtășesc deopotrivă preoți și credincioși, de ce este nevoie de Sfânta Liturghie în viața creștinului. Duminica ce urmează, a fost propus ca subiect de discuție ‘Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție’.

Comentarii Facebook


Știri recente