Peste 50 de copii din familia Bisericii Olari din București (din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, din Grădinița nr. 271 și din parohie), au susținut un program cultural-artistic în Parcul Plumbuita din capitală, după cum ne-a relatat părintele Mihai Iordache, parohul Bisericii Olari din Capitală.
Duminică, 1 mai 2011, trupa de teatru „Scăpărici” și trupa de dansuri populare „Roata Olarilor” ale Bisericii Olari au prezentat în fața unui numeros public un frumos program artistic, în cadrul unui spectacol prilejuit de sărbătoarea „Zilei Internaționale a Muncii”, organizat de Primăria Sectorului 2, în Parcul Plumbuita din București.
Micii actori, îmbrăcați în costume reprezentative pentru primul secol creștin, au interpretat piesa de teatru „Sf. Mc. Antipa, Episcopul Pergamului”, aducând în fața spectatorilor nuanțele de parfum arhaic caracteristice disputelor religioase și culturale ale uneia dintre cele mai dezvoltate cetăți ale antichității. Piesa de teatru, regizată de d-na Eleonora Iordache, a fost pusă în scenă cu ajutorul dnei Andrea și dlui Andrei Mateiu de la Teatrul Metropolis din București. Pr. Antoniu Ciocoiu a dirijat corul de copii în timpul momentelor muzicale din cadrul scenetei.
Aceiași copii au încântat pe toți cei prezenți printr-un minunat moment folcloric tradițional din zona Munteniei și Dobrogei, impresionând prin acuratețea dansurilor populare și prin măiestria și jovialitatea jocului românesc. „Roata Olarilor” a fost alcătuită și condusă de dl Ioan Tănase, coregraful Ansamblului Folcloric „Doina Bucureștiului” al Fundației pentru Tineret a Municipiului București.
Tuturor celor care s-au implicat în pregătirea copiilor pentru acest eveniment artistic le aducem, și pe această cale, sincere și calde mulțumiri pentru tot efortul depus.
La final, ca semn de prețuire și de mulțumire, copiii au primit cadouri și daruri din partea organizatorilor.
Sf. Mc. Antipa, Episcopul Pergamului (11 apr.), cel de-al treilea hram al Bisericii Olari, este unul dintre cei mai vechi sfinți ai creștinătății (martirizat în anul 92) și a fost hirotonit ca primul episcop al Pergamului, de către Sf. Apostol și Evanghelist Ioan. Este considerat, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Romano-Catolică, vindecătorul bolilor și alinătorul durerilor de dinți.
Recent, au fost descoperite în arhiva parohiei câteva părticele din moaștele Sf. Mc. Antipa și ale Sf. M. Mc. Mercurie, aduse aici în anul 1810, de la Mănăstirea Arnăuchiul din Turcia de astăzi, fiind depuse spre închinare într-o raclă în Biserica Olari.