Program catehetic în Postul Crăciunului, în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Întrucât perioada Postului Crăciunului se oferă ca o binevenită șansă pentru preoți de a-și intensifica activitatea catehetică, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a dispus ca preoții din toate parohiile Arhiepiscopiei Clujului să țină în fața credincioșilor câte o cateheză, la finalul slujbei vecerniei, în cele șase duminici premergătoare Nașterii Domnului, începând cu duminica din 13 noiembrie 2011, după cum informează radiorenasterea.ro.

Programul și subiectele catehezelor au fost gândite ca o introducere teologică a credincioșilor în marea minune a Nașterii Domnului, pornind de la păcatul primilor oameni și terminând cu universul Crăciunului ilustrat de colinde și de imnele liturgice, toate acestea ilustrând marele mister al mântuirii oamenilor. Cele șase teme au fost alese și pregătite sub forma de schițe de cateheze de Biroul de catehizare parohială, format din Pr. Petre Horea, Pr. Dorel Gălan, Pr. Claudiu Melean, Pr. prof. dr. Dorin Ielciu, Pr. dr. Petru Ilea, Prof. Marian Sidon, sub coordonarea părintelui inspector Liviu Vidican Manci, și au fost transmise prin intermediul protopopiatelor din întreaga Arhiepiscopie. Catehezele sunt însoțite și de un mini-ghid catehetic, care își propune să le ofere preoților principalele linii teoretice după care trebuie să își întocmească un plan de lecție, dar și să îi conștientizeze asupra importanței educării credincioșilor pentru misiunea Bisericii.

Temele propuse sunt: Crearea lumii, Omul: de la „facere” la „cădere”, Omul, de la „cădere” la „speranță”, „Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei se face”, Nașterea Domnului Iisus Hristos și „renașterea” noastră, „Crăciunul” în cultul ortodox și colindele românești și au ca suport bibliografic catehismul Viu este Dumenzeu, care prezintă într-o manieră atractivă și accesibilă învățătură de credință a Bisericii Ortodoxe.

Un astfel de proiect catehetic s-a desfășurat cu foarte bune rezultate în Arhiepiscopia Clujului în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, dar și în anii anteriori, când preoții au susținut în fața credincioșilor mai multe serii de cateheze care au avut ca subiect: explicarea Sfintei Liturghii și prezentarea teologiei Simbolului de credință.

Comentarii Facebook


Știri recente