În Parohia Ineu din Protopopiatul Ineu, credincioșii, dintre care mulți copii, au venit la Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ în săptămânile și duminicile acestui Post spre a se spovedi și a se împărtăși cu dumnezeieștile Taine, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.
Astfel, în Duminica a patra din Postul Mare, mai multe clase de elevi de la Grupul Școlar ‘Mihai Viteazul’ din Ineu, însoțiți și coordonați de profesorii de religie Lăcrămioara Ardelean, Marcel Gașpar și Cristian Șandor, au participat la slujba Utreniei și la cea a Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare.
De dimineață, copiii prezenți la biserică, preponderent din clasele V-VIII, au fost spovediți de părintele paroh Cristian Ardelean, mărturisindu-și păcatele, întărindu-se în credință și luând putere de la Dumnezeu pentru a săvârși fapte bune.
În timpul Sfintei Liturghii, prof. Șandor Cristian a citit ‘Apostolul zilei’, iar elevii, alături de ceilalți credincioși prezenți, au rostit Simbolul credinței ortodoxe și rugăciunea domnească ‘Tatăl nostru’. La momentul potrivit, pregătiți sufletește, aproximativ 50 de copii s-au împărtășit cu dumnezeieștile Taine, primind în ființa lor Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos spre dobândirea vieții veșnice.
În cuvântul de învățătură, pr. Cristian Ardelean a explicat pericopa evanghelică a tămăduirii copilului lunatic (Mc. 9,17-32), dar s-a referit și la copilărie, ca stare de nevinovăție și blândețe, pe care Dumnezeu o lasă în ființa fiecărui om de la bun început. Părintele a spus că ‘această stare inițială de nevinovăție și curățire sufletească trebuie cultivată permanent în devenirea ulterioară a copilului, iar factorul cel mai important de educație religioasă și apropiere de Dumnezeu rămâne Biserica. Frecventarea slujbelor acesteia de către copii, de orice vârstă ar fi ei, este capitală în formarea personalității morale, iar părinții au un rol foarte mare în acest sens. Pentru a-și păstra identitatea și vigoarea spirituală, orice familie creștină, formată din părinți și copii, dar și din alți membri, trebuie să stea într-o relație permanentă cu Dumnezeu și cu așezământul mântuirii lăsat de El pe pământ, care este Biserica’.
În cursul săptămânilor Postului Mare, dimineața, în zilele de miercuri și vineri, s-au săvârșit slujbele Ceasurilor și Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite a Sfântului Grigorie Dialogul. Elevii participanți au fost implicați activ în cultul divin, citind psalmi din slujba Ceasurilor, paremii din cadrul Liturghiei și lăudând pe Dumnezeu prin cântare, alături de cei din strană.
De asemenea, au fost spovediți aproape toți elevii claselor I-IV (15 clase), al căror profesor de religie este Marcel Gașpar. Multe dintre aceste clase de elevi au venit la biserică însoțite de învățătoarele școlii din Ineu. Astfel, la slujbele din ziua de miercuri, din săptămâna a cincea a Postului pascal, au venit la biserică trei clase de elevi, însoțite de învățătoarele Mura Viașu (cu clasa a III-a A), Ana Alda (cu clasa a II-a A) și Ancuța Bucatoș (cu clasa a III-a B).
Alături de elevii claselor primare, au participat la sfintele slujbe și s-au spovedit și elevi din ciclul liceal, însoțiți de prof. Lăcrămioara Ardelean. După terminarea Liturghiei, profesoara le-a prezentat acestora erminia și semnificația așezării icoanelor în biserică, precum și rolul lor în desfășurarea rugăciunii comunitare.