Proclamarea solemnă a cinstirii Sfântului Atanasie Patelarie va avea loc mâine la Galați

Mâine, 3 mai 2009, va avea loc proclamarea cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului. Evenimentul se va desfășura la Catedrala episcopală din Galați, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Aducerea moaștelor Sfântului Grigorie Palama este un prilej de mare bucurie pentru credincioșii Episcopiei Dunării de Jos, de ieri, mii de credincioși s-au închinat la moaștele sfântului aflate sub baldachinul din curtea Catedralei episcopale din Galați.

Sfântul Ierarh Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, este sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română, în fiecare an la 2 mai. A fost unul dintre cei mai de seamă arhierei care au păstorit creștinii ortodocși de la Dunăre în secolul al XVII-lea.

Vreme de 12 ani, Sfântul Atanasie a slujit la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Galați, în vremea domnitorului Vasile Lupu și a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

Episcopia Dunării de Jos a mai publicat, în Colecția ,, Liturgica”, o broșură cu ,,Viața, Minunile și Acatistul Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului”. De asemenea, a editat Slujba Sfântului Ierarh, care conține Slujba Vecerniei, Slujba Utreniei, Acatistul și Slujba Sfântului în notație psaltică. Textul a fost aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Alături de sfintele slujbe, apare și un capitol ce prezintă argumentele pentru înscrierea în calendar și cinstirea în Biserica Ortodoxă Română a acestui Sfânt Ierarh. Lucrarea mai conține și Tomusul sinodal pentru proclamarea solemnă a înscrierii în calendar și a cinstirii sale.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente