Proclamarea locală a canonizării Sfântului Dionisie Exiguul, la Constanța

Catedrala ahiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța a găzduit ieri, 2 noiembrie 2008, momentul festiv al proclamării locale a canonizării Sfântului Dionisie Exiguul, cel Smerit, părintele erei creștine și al dreptului bisericesc.

Evenimentul a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite de către șapte ierarhi, în fruntea cărora s-a aflat Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, alături de care s-au aflat și aproximativ 3.000 de credincioși.

După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, a citit tomosul de canonizare a noului sfânt român, Dionisie Exiguul, iar apoi Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, a dat citire mesajului Întâistătătorului Bisericii noastre.

La sfârșitul slujbei a avut loc lansarea albumelor „Catedrala arhiepiscopală «Sfinții Apostoli Petru și Pavel» – 125 de ani de la punerea pietrei de temelie” și „Revenirea Dobrogei la patria mamă – omagiu la 130 de ani”.

„Proclamarea acestui nou sfânt este încă o confirmare a faptului că Dobrogea, ca pământ apostolic, binecuvântat de Dumnezeu, a plămădit sfinți și personalități ale culturii teologice românești, printre care s-au evidențiat Sfântul Ioan Casian, Cuviosul Gherman, ierarhii tomitani care au participat la unele sinoade apostolice, și mulți alții. Sfântul Dionisie Exiguul este un element de legătură între Răsărit și Apus, un model de comuniune și comunicare, prin faptul că el a tradus cultura greacă în limba latină. Este un răspânditor de învățătură evanghelică în lumea apuseană, și pentru noi este o bucurie și o onoare să fim binecuvântați cu asemenea daruri de la Dumnezeu”, ne-a spus părintele consilier Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Canonizarea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, cu data de prăznuire la 1 septembrie, a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 8-9 iulie 2008, iar proclamarea solemnă a canonizării sale a avut loc pe 26 octombrie a.c., la Catedrala patriarhală, alături de Sfântul Iachint de Vicina, mitropolitul Țării Românești, și Sfântul Voievod Neagoe Basarab.

(Sursa: Ziarul Lumina Nr. 256/ 3 noiembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente