Proclamarea canonizării Sfântului Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei

În pridvorul Catedralei Arhiepiscopale Reîntregirea din Alba Iulia a avut loc astăzi, 30 octombrie 2011, în prezența Patriarhului Alexandriei, a Patriarhului României, a Mitropolitului de Patras, a membrilor delegațiilor alexandrină și greacă, proclamarea canonizării Sfântului Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei. La eveniment au fost prezenți, de asemenea, mai mulți ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Tomosul sinodal a fost citit de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, apoi s-a intonat troparul Sfântului Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei.

În continuare Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că bucuria prilejuită de proclamarea canonizării Sfântului Simeon Ștefan este sporită de prezența Cinstitului Cap al Sfântului Apostol Andrei, dar și de prezența Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi.

„Dumnezeu ne-a binecuvântat astăzi cu o sărbătoare mare și sfântă, proclamarea canonizării Sfântului Simeon Ștefan, Mitropolit al Transilvaniei în secolul al XVII-lea. Bucuria noastră este sporită prin prezența Cinstitului Cap al Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Începătorul botezului în poporul român și Ocrotitorul României. A fost adus aici cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Greciei și prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Mitropolit Hrisostom de Patras din Grecia”, a spus Patriarhul României.

Adresându-se credincioșilor prezenți la Alba Iulia, Patriarhul Alexandriei, în debutul cuvântului său, a lăudat credința poporului român și a elogiat personalitatea Patriarhului României: „Preafericirea Voastră, privind la acest minunat popor care se află în fața noastră, Vă fericesc că Dumnezeu V-a rânduit să fiți arhipăstor al unui popor minunat dreptcredincios. Iubiții mei fii, aș dori să vă încredințez de faptul că Dumnezeu v-a binecuvântat să aveți în frunte un mare Patriarh, un Patriarh teolog, un om bun și de aceea vă doresc să fiți fericiți”.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Teodoros al II-lea a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei un dicher și tricher, dar și un engolpion cu icoana Mântuitorului Iisus Hristos.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras a rostit un cuvânt în care și-a exprimat bucuria participării la proclamarea oficială a „canonizării a doi mitropoliți din Transilvania, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și Sfântul Ierarh Simeon Ștefan. […] Bucuria noastră este și mai mare văzând mulțimile de credincioși care înconjoară biserica și care participă cu multă evlavie și credință la Sfânta Euharistie. Fără să exagerăm, considerăm că aceasta constituie o adevărată minune, pentru că vedem cu câtă credință, dragoste și devotament se apropie de Biserica lui Dumnezeu”.

După cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu un epitrahil și un omofor arhieresc, iar pentru Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia a oferit în dar o Cruce de binecuvântare.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a rostit un cuvânt în care a vorbit despre lucrarea Sfântului Ierarh Simeon Ștefan: „A contribuit imens la promovarea elementului cultural și lingvistic românesc, consolidând identitatea națională și confesională a românilor transilvăneni. Într-adevăr, Sfântul Ierarh Simeon Ștefan a conservat și a întărit legea românească prin cultură, credință și abilitate pastorală. Cărturarul bălgrădean ne îndeamnă prin viața și prin faptele sale să fim evlavioși, iubitori de rugăciune, coerenți în credința noastră ortodoxă și generoși în slujba semenilor noștri”.

La eveniment au participat numeroși reprezentanți ai instituțiilor de stat, autorități locale, preoți, profesori, oameni de cultură, tineri studenți și elevi, dar și mii de credincioși care au dorit să participe la acest moment istoric.

După cum informează Radio TRINITAS, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința din 21 iulie 2011, canonizarea Sfântului Ierarh Simeon Ștefan. El va fi prăznuit, în fiecare an, pe 24 aprilie.

Comentarii Facebook


Știri recente