Proclamarea canonizarii a doi noi sfinti in Biserica Ortodoxa Romana

Duminica, 5 octombrie 2003, la Manastirea Brazi-Panciu, Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, va oficia Sfanta Liturghie la sfarsitul careia va avea loc proclamarea canonizarii Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie al II-lea si a Prea Cuviosului Parinte Vasile de la Poiana Marului.

Cei doi sfinti au fost canonizati de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta din 4-5 martie 2003. Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie al II-lea de la Manastirea Brazi-Panciu (jud. Vrancea) va fi praznuit in ziua de 23 septembrie, iar Cuviosul Vasile de la Manastirea Poiana Marului (jud. Buzau) va fi praznuit la 15 aprilie.

Prea Cuviosul Parinte Vasile, staretul Manastirii Poiana Marului (1692-1767) s-a nascut in partile Rusiei, unde a inceput viata monahala. Din cauza prigoanei impotriva crestinilor, s-a refugiat in Tarile Romane si s-a stabilit la Manastirea Dalhauti, unde, nu peste multa vreme, a fost ales staret timp de 20 ani. Dupa aceea, impreuna cu 12 ucenici, se retrage la Schitul Poiana Marului din Muntii Buzaului. Prin ucenicii sai, a fost ctitorul a numeroase schituri si manastiri din aceasta parte a tarii (Traisteni, Ratesti, Ciolanu, Rogozu, Cotesti, Gavanu). A fost duhovnicul Sfantului Paisie de la Neamt. Cuviosul Staret Vasile este autorul a numeroase scrieri utile pentru cei care doresc sa citeasca operele Sfintilor Parinti despre rugaciunea inimii, trezvie, pocainta si a adunat marturii din viata si invatatura sfintilor monahi, pravilele calugaresti si din tipicul bisericesc. Patriarhii Alexandriei, Antiohiei si Ierusalimului, aflati in trecere prin tara noastra in acea vreme, l-au cunoscut si binecuvantat, considerand invatatura lui ortodoxa si folositoare de suflet. A trecut la Domnul la 25 aprilie 1767.

Sfantul Ierarh Martir Teodosie al II-lea, Mitropolitul Moldovei, s-a nascut in tinutul Vrancei, in prima jumatate a secolului al XVII-lea. A fost egumen al Manastirii Bogdana, din partile Bacaului, Episcop de Radauti (1670), Episcop al Romanului (1671) si Mitropolit al Moldovei (1674). Din cauza prigonirilor turcilor si tatarilor, tolerate de domnitorul Moldovei Dumitrascu voda, Mitropolitul Teodosie al II-lea va lua atitudine, motiv pentru care este judecat, silit sa se retraga din scaunul de mitropolit si exilat la Manastirea Sfantul Sava din Iasi. Ulterior, se va retrage in zona de sud a Moldovei, ingrijindu-se de reconstruirea Schitului Brazi. In anul 1688 a fost din nou arestat si chinuit din ordinul lui Dumitrascu Voda.

In 1694, in timpul unei invazii, un grup de tatari au atacat Schitul Brazi, chinuindu-l pe Mitropolitul Teodosie al II-lea si cerandu-i sa le predea odoarele sfinte ale manastirii. Mitropolitul Teodosie al II-lea s-a opus cu vehementa, motiv pentru care tatarii i-au taiat capul.

In anul 1842, au fost descoperite sfintele sale moaste, de fata fiind si Sfantul Antipa de la Calapodesti.

Viata Sfantului Mucenic Teodosie, ravna lui pentru ridicarea de sfinte locasuri si pentru cinstirea celor sfinte, smerenia sa adanca, dragostea pentru buna randuiala si chivernisire a obstilor monahale, grija parinteasca fata de pastoritii sai, rabdarea tuturor suferintelor si prigonirilor nedrepte la care a fost supus, precum si lucrarea lui incununata de jertfa martirica au facut ca sa fie intotdeauna cinstit cu evlavie de dreptmaritorii crestini.

Biroul de Presa si Comunicatii

al Patriarhiei Romane

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…