Proclamarea Anului Omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor

După săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, la 1 ianuarie 2012, în Catedrala Patriarhală din București, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial Anul 2012 ca An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

Actul oficial a fost citit de către părintele consilier patriarhal Nicolae Dima, directorul postului de televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Române.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care subliniat importanța Anului Omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor: „Această proclamare a Anului Omagial 2012 ca fiind Anul Omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor este pentru noi un moment de mare însemnătate misionară. În fiecare an adâncim duhovnicește, teologic și faptic una din temele pe care Biserica le fixează pentru a ne concentra mai mult. Anul trecut am avut în centrul preocupărilor noastre pastorale, misionare și cultural-creștine, familia creștină, adică Taina Sfântului Botez și Taina Sfintei Cununii. Anul acesta avem în centrul atenției noastre Taina Sfântului Maslu sau Taina ungerii bolnavilor spre tămăduire […] Anul 2012 este Anul Tainei vindecării sufletului de boala păcatului, căci aceasta este cea mai grea boală și vindecării trupului, deoarece, adesea, bolile trupului sunt urmarea bolilor sufletului. Nu întotdeauna boala trupească este urmarea păcatului, uneori fiind chiar o înțelepciune a lui Dumnezeu pentru a preveni păcatul. Însă, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că trebuie să avem compasiune față de orice om care suferă, atât sufletește, cât și trupește. De aceea, Sfinții Părinți ai Bisericii au învățat foarte repede că Mântuitorul Iisus Hristos nu i-a trimis pe Apostoli doar să propovăduiască Evanghelia, ci să și săvârșească Sfintele Taine și să vindece pe cei bolnavi”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat, în continuare, că Biserica a aplicat în practică evanghelia iubirii lui Hristos prin înființarea de infirmerii, farmacii și spitale: „Sfinții care au înțeles bine Evanghelia milostivirii lui Hristos au îndemnat întotdeauna la cercetarea bolnavilor și a ajutorării lor. Biserica a înființat în Țările Române primele bolnițe, adică primele infirmerii în mănăstiri, primele farmacii, primele spitale, aplicând în practică Evanghelia iubirii lui Hristos. Astăzi, în țara noastră sunt o mulțime de oameni bolnavi, atât sufletește, cât și trupește. Este multă suferință și este nevoie de multă vindecare sufletească și trupească. Medicamentele au devenit din ce în ce mai scumpe, spitalele mai greu de întreținut, oamenii foarte săraci și singuri. Când ei mai sunt și bolnavi suferința crește mai mult. De aceea, Biserica încearcă să înființeze unități medicale. Avem mai multe dispensare în eparhii, chiar și în unele parohii. Avem cabinete medicale în care medicii creștini oferă consultații gratuite. Adesea, aceste cabinete medicale se află organizate în parohii. Avem mai multe dispensare ale Bisericii și avem și un spital pe care l-am înființat în anul 2000 la Iași, numit Providența, adică pronia sau purtarea de grijă a lui Dumnezeu, care acum are peste 120 de medici, asistenți și asistente medicale. De asemenea, în apropierea noii Catedrale este prevăzută construirea unui centru de diagnostic și tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la București să fie consultați gratuit, să se stabilească diagnosticul lor, iar celor care au nevoie de îngrijiri imediate să li se ofere”.

În încheiere, Preafericirea Sa a felicitat preoții din spitale, personalul medical, precum și pe toți credincioșii care ajută persoanele bolnave: „Dorim tuturor celor bolnavi sănătate, ajutor de la Dumnezeu și alinarea suferinței. Felicităm pe toți preoții din spitale, din așezăminte sau unități medicale pentru grija pe care o au față de bolnavi prin săvârșirea Sfântului Maslu și citirea rugăciunilor de alinare a suferinței bolnavilor. Felicităm întreg personalul medical din unitățile medicale și din căminele de bătrâni și de copii și pe toți credincioșii și credincioasele care vizitează bolnavii și îi ajută după putință. Rugăm pe Hristos Domnul să ne dăruiască bucuria vindecării și să ne dăruiască bucuria de a fi mâinile iubirii Sale milostive care alină suferința celor bolnavi, aduc speranță și întăresc credința lor”.

Comentarii Facebook


Știri recente