Procesiuni și manifestări culturale la Galați și Brăila

La praznicul Înălțării Domnului, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Sfânta Liturghie au fost pomeniți eroii neamului românesc și au fost organizate ample manifestări liturgice și cultural-artistice. Tradiționalele manifestări dedicate eroilor patriei au început încă din săptămâna premergătoare acestui moment sărbătoresc, prin susținerea, în toate școlile și liceele eparhiei, a unei ore de religie cu tema ‘Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor’, în care au fost prezentate elevilor importanța religioasă și semnificația națională ale acestei sărbători, după cum informează „Ziarul Lumina”.

În ziua praznicului Înălțării Domnului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala arhiepiscopală din Galați, în prelungirea căreia a fost organizată tradiționala procesiune închinată eroilor. Alaiul s-a format la Biserica ‘Înălțarea Domnului’ din municipiu, unde mulțimea credincioșilor, slujitorii sfintelor altare, oficialități locale, tineri seminariști și elevi l-au întâmpinat pe chiriarhul locului. După rugăciunea de mulțumire și cuvântul de învățătură rostite de către ierarhul Dunării de Jos, alaiul a pornit către cimitirul ‘Eternitatea’, la Monumentul Eroilor Neamului, unde a fost săvârșită slujba de pomenire. După evocarea semnificației Zilei Eroilor, au fost depuse jerbe și coroane de flori, urmate de defilarea Gărzii de Onoare în acordurile muzicii militare. Tinerii elevi participanți au depus coroane și flori pe altarul eroilor neamului și au intonat atât Imnul de Stat al României, cât și Imnul Eroilor.

În celălalt mare oraș al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată eroilor patriei a început la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’. Procesiunea s-a încheiat la mormintele ostașilor români căzuți în cele două războaie mondiale, din cimitirul cu același nume.

La ambele manifestări închinate eroilor neamului a participat și chiriarhul Dunării de Jos, Arhiepiscopul Casian, care a oficiat, alături de slujitori de la parohiile din cele două orașe, slujba de pomenire și a adresat celor prezenți un cuvânt de folos duhovnicesc.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…