Procesiuni dedicate Sfintei Cruci, în orașele Onești și Negrești

În a treia duminică din Postul Mare, în orașele Onești și Negrești au avut loc procesiuni dedicate Sfintei Cruci, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Sute de credincioși au participat la cele două pelerinaje. Oamenii au cântat alături de soborul de preoți Troparul Sfintei Cruci, dar și imnuri specifice Postului Mare.

Sute de oneșteni au participat în urmă cu două zile la procesiunea prilejuită de Duminica Sfintei Cruci. Manifestarea a devenit o tradiție în ultimii ani, fiind organizată de Protopopiatul Onești. Pelerinajul a cuprins întreg orașul Onești, de la Biserica „Sf. Nicolae” spre Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena”, și a inclus 14 popasuri. Procesiunea a continuat spre Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh”. Credincioșii și preoții lor s-au oprit pentru a citi pasajele din Sfânta Evanghelie referitoare la Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos pe drumul Golgotei. Preoții au purtat în mâini cruci aduse de la Ierusalim și i-au miruit pe credincioși cu ulei din candela așezată pe Dealul Golgotei, în Biserica Sfântului Mormânt. „Ne-am rugat pentru sănătate, pentru ca Dumnezeu să ne întărească mai departe pe calea Postului Mare. Crucea să ne fie întărire și ajutătoarea noastră în toate împrejurările, dar mai ales acum, în Postul Mare”, ne-a relatat pr. Constantin Alupei, protoiereul Protopopiatului Onești.

Parohia Negrești 1 a organizat duminică, în orașul Negrești, cu binecuvântarea PS Corneliu, Episcopul Hușilor, procesiunea cu Sfânta Cruce, sfinte moaște și icoane. Evenimentul s-a bucurat de prezența preoților din Negrești și a celor de la bisericile din împrejurimi. Pe parcursul traseului s-au intonat imnuri religioase, tropare și cântări închinate Sfintei Cruci. S-au făcut popasuri la locurile unde sunt sfinte troițe și s-au citit condacele și icosele din Acatistul Sfintei Cruci. „Începând din anul 2009, în Postul Mare organizăm o procesiune cu cele sfinte. Anul trecut s-a organizat în Duminica Ortodoxiei, anul acesta în duminica a treia din post, a Sfintei Cruci. Pe lângă latura duhovnicească, procesiunea a avut și un scop misionar, deoarece în orașul Negrești există culte neoprotestante. Anul acesta, mesajul nostru este de a arăta importanța Sfintei Cruci, inclusiv în fața celor care nu o cinstesc. Totodată, aflându-ne la jumătatea Postului Mare, procesiunea a avut și un rol de întărire sufletească, pentru a parcurge cu bucurie următoarele săptămâni, până la sărbătoarea Învierii Domnului”, ne-a spus pr. Duca Dănuț Doltu, protoiereul Protopopiatului Negrești. După procesiune, a fost organizată o agapă creștină pentru toți credincioșii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…