Procesiunea cu moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu

Catedrala Patriarhală și-a sărbătorit, astăzi, 21 mai 2014, hramul istoric închinat Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena. În cadrul manifestărilor religioase dedicate hramului s-a aflat și Procesiunea cu moaștele Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Evenimentul s-a desfășurat, începând cu orele 15:00 de la Catedrala patriarhală până la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncovenești (sfințită în anul 1707), unde a fost înmormântat acest sfânt martir al poporului român, în anul 1720.

La ceremonie au luat parte reprezentați ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Patriarhul țării, Preafericitul Părinte Daniel și nu în cele din urmă mulți români care au dorit astfel să-i aducă cinstire sfântului, fiind prezenți peste 10.000 de oameni.

În sunet de toacă, procesiunea a fost deschisă de protosingheli și arhimandriți care au purtat în mâini crucea și ripidele, de seminariști cu steagurile bisericești și de diaconii purtători de cădelnițe. Au urmat stareții, starețele, monahii și monahiile din mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Întâistătătorul Bisericii noastre, din fața raclei cu moaștele Sfântului Voievod așezate în baldachinul de pe esplanada Catedralei patriarhale, înconjurat de 20 de ierarhi, a dat binecuvântarea pelerinajului istoric cu moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu. Așezate într-o raclă din argint aurit împodobită cu motive florale și arhitecturale brâncovenești, sfintele moaște au fost ridicate pe umeri de patru preoți, înaintea cărora era purtată icoana Sfinților Martiri Brâncoveni. Pe tot parcursul procesiunii, șase monahii cu cățui în mâini au cădit racla cu sfintele moaște, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Procesiunea a trecut pe lângă clopotnița catedralei, un monument ctitorit în anul 1698 chiar de Voievodul Martir. De aici, alaiul a coborât spre al doilea monument, Crucea brâncovenească de la poalele Dealului Patriarhiei, unde s-a făcut și prima oprire, marcată cu o ectenie urmată de condacul întâi al Acatistului Sfinților Martiri Brâncoveni.

Procesiunea și-a urmat itinerarul pe strada Bibescu Vodă, traversând bulevardul Unirii, până pe Splaiul Independenței, de unde s-a intrat pe strada Sfinții Apostoli, la Biserica Așezămintele Brâncovenești Domnița Bălașa (paraclis patriarhal), unde s-a făcut a doua oprire. Aici, părintele paroh Ștefan Ababei, împreună cu slujitorii sfântului lăcaș, a întâmpinat pelerinii, purtând în mâini Sfânta Evanghelie.

După ectenia rânduită și condacul al șaselea din Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a anunțat că în data de 29 mai 2014, la praznicul Înălțării Domnului, va prezenta trei lucrări ce ilustrează lăcașurile de cult ridicate în timp pe locul actualei biserici, spitalele brâncovenești demolate de regimul comunist, precum și activitatea liturgică și misionară a parohiei. Cele trei lucrări care vor fi lansate sunt: „Istoria Așezămintelor Brâncovenești în imagini și cuvinte”, „Biserica Domnița Bălașa – Buchet în imagini” și „Biserica Domnița Bălașa – Pelerinaj în istorie” (pliant în ediție bilingvă). Însemnătatea acestei opriri constă în faptul că Domnița Bălașa, ctitorul acestui lăcaș de închinare, este cea de-a șasea fiică a lui Constantin Brâncoveanu.

Prin spatele Palatului de Justiție, printre blocuri, procesiunea a continuat pe străzile Palatul Justiției, Danielopol Gheorghe, Poenaru Bordea și Operetei până în bulevardul Națiunile Unite, pe lângă Biserica „Sfântul Spiridon”-Vechi.

Strâmtorat până aici de străzile înguste, pelerinajul s-a deschis pe Calea Victoriei, trecând prin fața bisericilor Zlătari și Doamnei, îndreptându-se spre Piața Universității, pe bulevardul Regina Elisabeta.

La Universitate, în vecinătatea căreia au existat Mănăstirea „Sfântul Sava” și Academia Domnească, rezidite în anul 1709 de Sfântul Constantin Brâncoveanu și susținute material de către familia domnitorului martir, procesiunea a fost întâmpinată de rectorul Universității București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, împreună cu preoți profesori și profesori ai universității. După ectenia celei de-a treia opriri și condacul al patrulea al Acatistului, rectorul a rostit un cuvânt în care a evidențiat rolul Universității București de continuatoare a Academiei Domnești: „Simbolul puternic și luminos al vieții și faptelor domnitorului, dar și al modului în care a ales să plece din această lume, neclintit și ferm în credința sa creștin-ortodoxă, pentru toate acestea merită recunoștința noastră și păstrarea în memoria noastră colectivă. Întreaga comunitate academică a Universității din București cultivă cu un sentiment de adâncă gratitudine rolul marelui nostru înaintaș care în anul 1694 chiar pe locurile în care ne aflăm noi acum ctitorea Academia domnească de la Sfântul Sava și avea să-și identifice și să se poarte peste veacuri chiar prin numele domnitorului, o instituție de învățământ de rang superior care este precursoare a Universității din București înființată prin decret domnesc de Principele Alexandru Ioan Cuza în 16 iulie 1864 și pe care o sărbătorim și o cinstim anul acesta la 16 iulie pentru 150 de ani de existență și de lucrare întru folosul științei și culturii române pentru progresul și modernizarea întregii societăți românești”, a spus Prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității București.

„Voievodul Constantin Brâncoveanu a fost cel care „a conștientizat importanța înființării unei școli de nivel superior punând bazele Academiei Domnești organizate după modelul Academiei din Constantinopol. Înființarea Universității din București în anul 1864 finalizeză un parcurs istoric și o aspirație mai veche către învățământul superior românesc. În acest parcurs, Academia Domnească de la Sfântul Sava a Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu este un reper esențial, o piatră de hotar care a orientat pe cei care au slujit și slujesc școala românească, educația și cultura acestui popor. Universitatea noastră va cultiva memoria acestor fapte și va rămâne întotdeauna recunoscătoare Voievodului Martir”, a mai spus, între altele, rectorul Mircea Dumitru.

S-a mers în continuare pe bulevardul Ion C. Brătianu, iar apoi procesiunea s-a încheiat la Biserica „Sfântul Gheorghe – Nou” care a fost înconjurată cu moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Apoi, racla cu moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a fost așezată spre venerare în baldachinul special amenajat în această ctitorie brâncovenească.

La final, a urmat cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a vorbit despre importanța momentului.

„Am săvârșit o procesiune pelerinaj cu moaștele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu reproducând sau imitând într-un fel procesiunea din anul 1934, deci cu 80 de ani în urmă, cu deosebirea mare însă că acum n-am mai făcut un parastas pentru domnitor, ci fiind trecut în rândurile sfinților l-am cinstit prin sfintele moaște ale sale printr-o raclă frumoasă ca pe Sfânt rugător în Ceruri împreună cu ceilalți Sfinți Brâncoveni. Avem speranța că acest pelerinaj care a adunat multă lume este o formă complementară de cinstire a Sfinților Brâncoveni, dar și de întărire a comuniunii noastre în rugăciune și în demnitate pentru că de la Sfinții Martiri Brâncoveni învățăm nu numai credința, evlavia, ci și demnitatea de a rămâne creștini mărturisitori până la moarte”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericirea Sa a anunțat marea sărbătoare de pomenire a Sfinților Brâncoveni din data de 16 august 2014, când Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou va fi resfințită și „vom avea o sărbătoare interortodoxă, deoarece au fost invitați și reprezentanți ai Patriarhiilor de Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim, pe care Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu le-a ajutat în multe feluri și în multe rânduri”. Patriarhul României a mai arătat că „acest pelerinaj care a adunat multă lume este o formă complementară de cinstire a Sfinților Brâncoveni, dar și de întărire a comuniunii noastre în rugăciune și în demnitate, pentru că de la Sfinții Martiri Brâncoveni învățăm nu numai credința, evlavia, ci și demnitatea de a rămâne creștini mărturisitori până la moarte, potrivit cuvintelor Sfintei Scripturi: „Fii credincios până la moarte și îți voi da cununa vieții” (Apocalipsa 2, 10)”.

În continuare, are loc la Biserica „Sfântul Gheorghe – Nou” slujba Privegherii Sfinților Martiri Brâncoveni.

Traseul este similar celui pe care, în urmă cu 80 de ani, în ziua de 21 mai 1934, a avut loc procesiunea solemnă de reînhumare a osemintelor Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu de la Catedrala patriarhală până la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…