Procesiunea „Calea Sfinților” pe Colina Bucuriei

Peste 550 de preoți și mii de credincioși au participat astăzi, 23 octombrie, la tradiționalul pelerinaj „Calea Sfinților” organizat în Capitala României cu prilejul sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Pelerinajul a început în jurul orei 10:30. Astfel, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, din Catedrala Patriarhală, au fost purtate în procesiune pe Bulevardul Regina Maria până la baza Dealului Patriarhiei. De la aceeași oră, 10:30, de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou din București, Paraclis Patriarhal, pe Calea Șerban Vodă s-a desfășurat procesiunea cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, păstrat la Mitropolia de Drama (Grecia), și moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena. Cele două procesiuni s-au întâlnit la Sfânta Cruce din piatră de la baza colinei Patriarhiei.

În continuare, racla cu lemnul Sfintei Cruci și raclele cu moaștele sfinților au fost aduse în procesiune până la Catedrala Patriarhală, unde au fost întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, după cum urmează: Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, cărora s-a adăugat Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Cu Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și cu sfintele moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Dimitrie cel Nou au venit Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Moaștele Sfântului Dimitrie și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena au fost așezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei, iar Lemnul Cinstitei Cruci a fost adus pe esplanada din fața Catedralei Patriarhale. După oficierea Slujbei Polihroniului, Cinstitul Lemn a fost așezat lângă sfintele moaște pentru a fi cinstit de către cler și credincioși până în ziua de 29 octombrie.

La pelerinajul ‘Calea sfinților’ au participat toți preoții din toate Protoieriile Capitalei și din județul Ilfov și preoții de caritate (din spitale, cimitire, unități militare și de învățământ). Preoții din cadrul Protoieriilor I, II Capitală și Ilfov Nord au plecat în pelerinaj de la Catedrala Patriarhală, iar preoții din cadrul Protoieriilor III Capitală și Ilfov Sud, precum și preoții de caritate au avut ca punct de plecare în pelerinaj Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou – Paraclis Patriarhal – din București.

Procesiunea ‘Calea Sfinților’ s-a încheiat cu închinarea Patriarhului României, ierarhilor prezenți, preoților, maicilor și credincioșilor la Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și la Sfintele Moaște.

Comentarii Facebook


Știri recente