Procesiune solemna in Constanta in cinstea Sfantului Pantelimon

Duminica, 27 iulie 2003, peste 3000 de credinciosi au participat la Sfanta Liturghie, oficiata la ora 09.00, in cinstea Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, in Catedrala de la malul marii, din Constanta, unde de mai bine de sapte decenii se afla moastele sfantului. Au slujit in sobor trei arhierei: Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Prea Sfintitul Gherasim, Episcop al Ramnicului, si Prea Sfintitul Epifanie, Episcop al Buzaului si al Vrancei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi din intreg cuprinsul Eparhiei Tomisului.

Manifestarile dedicate praznuirii acestui sfant recunoscut pentru puterea sa tamaduitoare, au inceput din seara zilei de 26 iulie a.c., cu o procesiune religioasa la care au participat peste o mie de crestini. Ei au parcurs o distanta de aproximativ 4 km, intonand cantari si rugaciuni care ne amintesc de viata plina de sfintenie a sfantului praznuit. Pe parcursul procesiunii s-au facut sapte popasuri de rugaciune in care Dumnezeu a fost implorat sa ierte pacatele si sa binecuvinteze intreg orasul si tara intreaga cu harul izvorat din Sfintele Moaste purtate pe umerii slujitorilor Bisericii.

In viata sa Sfantul Pantelimon a imbinat cunostintele medicale cu Tainele crestine, fiind cunoscut ca un mare tamaduitor. Dupa trecerea in randul sfintilor mucenici, in anul 303, trupul sau a continuat sa-si pastreze harul dumnezeiesc, fiind inzestrat cu darul facerii de minuni. Aceste odoare au fost aduse in Orientul Apropiat si donate de Preotul Dimitrie Popescu, Eparhiei Dobrogei. Dupa integrarea Tomisului la Eparhia Dunarii de Jos acestea au fost aduse la catedrala de la Galati, insa din 9 setembrie 1992, au fost readuse la Constanta. Sfantul Pantelimon este recunoscut ca doctor fara de arginti si considerat protectorul medicilor, dupa Sfantul Apostol Luca.

Comentarii Facebook


Știri recente