Procesiune pentru ploaie în Buzău și Vrancea

În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei se desfășoară în aceste zile un pelerinaj cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Dălhăuți, timp în care se fac rugăciuni pentru venirea ploii. Până la praznicul Adormirii Maicii Domnului, credincioșii și preoții din parohiile prin care trece icoana se vor ruga pentru ca Dumnezeu să potolească arșița și să vină ploi binefăcătoare.

În fiecare an credincioșii din Buzău au cinstit în mod special icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dălhăuți, care a fost adusă în procesiune la unele biserici și mănăstiri, dar anul acesta au un motiv în plus să se bucure de prezența ei, fiind necesare rugăciuni comune pentru venirea ploii.

‘Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, la propunerea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Epifanie, a aprobat în ședința de lucru din 7 august organizarea unui pelerinaj cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dălhăuți din județul Vrancea. S-a ținut cont în primul rând de faptul că suntem în Postul Adormirii Maicii Domnului și acest pelerinaj este spre întărirea duhovnicească a binecredincioșilor creștini și spre ostoirea setei de cele sfinte, dar în același timp s-a avut în vedere și situația din parohiile buzoiene și vrâncene afectate de secetă. Pelerinajul este organizat între 8 și 16 august’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele Adrian Ionescu, consilier media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Ieri seară, icoana de la Dălhăuți a ajuns la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din orașul Râmnicu Sărat, urmând ca astăzi să fie purtată în procesiune în parohiile din zona de câmpie a acestui municipiu, unde se vor săvârși litanii de ploaie. Sâmbătă, icoana va ajunge în Protopopiatul Mărăcineni și va fi purtată la parohiile din zona de câmpie, unde va fi întâmpinată de preoți și credincioși. Sâmbătă seara icoana va fi dusă la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’- Greci din orașul Buzău și va fi așezată spre închinare pentru credincioșii din Buzău. Biserica va fi deschisă și pe perioada nopții. Duminică, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie va săvârși Sfânta Liturghie în Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’-Greci.

‘Luni, icoana de la Dălhăuți va fi purtată în parohii din Protoieria Buzău I, iar marți va fi în Protoieria Buzău II. Marți icoana va ajunge la Mănăstirea Ciolanu, unde în fiecare an, de Adormirea Maicii Domnului, are loc un pelerinaj al credincioșilor din satele buzoiene. Pe 15 august, pelerinajul icoanei se va încheia la Catedrala voievodală din oraș, care își va serba hramul’, a mai spus părintele Adrian Ionescu.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dălhăuți datează din secolul VIII, fiind considerată o copie a uneia din acele icoane ale Maicii Domnului zugrăvite de Sfântul Evanghelist Luca. Ea a fost adusă în Țara Românească prin strădania monahului Anufie, care s-a așezat în anul 1461 la Schitul Dălhăuți din Vrancea. De atunci icoana este foarte cinstită de credincioșii din Vrancea și Buzău, fiind numită ‘făcătoare de minuni’.

Comentarii Facebook


Știri recente