Procesiune la Roman în cinstea Sfântului Antipa

Biserica noastră îl pomenește astăzi pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Un fragment din moaștele Sfântului Antipa se află la Catedrala arhiepiscopală din Roman. După cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova, aseară a avut loc o procesiune cu moaștele Sfântului, iar astăzi Sfânta Liturghie va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul.

Cunoscut de întreaga lume ortodoxă, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești va fi serbat în mod deosebit și în acest an, în Eparhia Romanului și Bacăului. De altfel, cinstirea acestui ‘povățuitor preaînțelept al călugărilor și înger pământesc’ a cunoscut o amploare deosebită în ultimii ani, în zona Bacăului, de unde este originar, însuși acatistul fiind compus de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Sărbătoarea singurului călugăr român athonit trecut în sinaxarele rusești a început aseară la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, de către PS Ioachim Băcăuanul, alături de părinții consilieri și inspectori ai Centrului eparhial Roman, precum și de preoții slujitori din Protopopiatul Roman. În prezența credincioșilor, slujba a fost urmată de procesiunea cu sfintele moaște, aduse de PS Ioachim Băcăuanul de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos, și cu icoana Cuviosului Antipa, de la catedrală la paraclisul Centrului eparhial, al cărui ocrotitor este Sfântul de la Calapodești. Aici, PS Ioachim, înconjurat de preoții participanți, a citit din Acatistul Cuviosului, după care credincioșii prezenți s-au închinat la sfintele moaște care vor rămâne aici până în această dimineață, când vor fi readuse în Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde Preasfinția Sa, alături de un sobor de preoți, va oficia slujba Sfintei Liturghii.

Mănăstire în cinstea Sfântului Antipa în satul natal

O zi deosebită va fi și la Mănăstirea Calapodești, ce poartă hramul Cuviosului Antipa, unde se află expuse spre închinare crucea Sfântului, pe care acesta a purtat-o în peregrinările sale din țară, din Grecia și Rusia. Piatra de temelie a acestui lăcaș de închinăciune a fost pusă în anul 2006, de PS Ioachim Băcăuanul, iar de construcția bisericii se ocupă ierom. Pahomie Parfene, starețul așezării monahale. ‘Am simțit că Sfântul Antipa vrea să vină acasă. Cum casa în care s-a născut nu mai există, ne-am gândit să-i facem o casă nouă. Cuviosul Antipa este cinstit în întreaga Ortodoxie, iar sfintele sale moaște sunt la Mănăstirea Valaam din Rusia. Ne-am gândit că, poate, o parte din ele vor veni în satul natal pentru a fi adăpostite în această biserică’, a explicat PS Ioachim Băcăuanul. De altfel, ierarhul și-a exprimat speranța că, până anul viitor, o părticică din sfintele moaște vor ajunge acasă, la Calapodești, unde, prin milostivirea lui Dumnezeu, se va crea în timp un loc de pelerinaj pentru creștinii din întreaga lume. Implicat direct în cultivarea dragostei și evlaviei față de Cuviosul Antipa, prin slujbele scrise, prin înființarea de așezăminte filantropice și lăcașuri de rugăciune, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul este convins că cinstirea unui sfânt, în general, și a Sfântului Antipa, în mod special, presupune o implicare deosebită pe mai multe planuri, a tuturor celor care constituie Biserica văzută. ‘Amplificarea cultului unui sfânt se face nu doar prin recunoașterea sa oficială, ci și prin slujbele religioase în cinstea lui, prin rugăciuni, prin înființarea de așezăminte social-filantropice și alte forme prin care intrăm în comuniune cu el’, a precizat PS Ioachim Băcăuanul.

Comentarii Facebook


Știri recente