Procesiune la Piatra Neamț cu moaștele Sfântului Ierarh Varlaam

Credincioși din toate colțurile orașului Piatra Neamț au participat sâmbătă seară la procesiunea cu moaștele Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, desfășurată pe străzile dintre bisericile municipiului nemțean. Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a condus ceremonialul religios, săvârșind și slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc din localitate, informează „Ziarul Lumina”.

Sâmbătă, 23 iunie 2012, locuitorii orașului Piatra Neamț și-au sărbătorit ocrotitorul urbei, pe Sfântul Ioan Botezătorul, prin participarea la ceremoniile religioase săvârșite de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În sobor de zeci de preoți și diaconi, IPS Teofan a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc din localitate, biserica ce a adăpostit încă de vineri moaștele Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, aduse de la Mănăstirea Secu. Din soborul de slujitori, alături de parohul Bisericii ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc, pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamț, au mai făcut parte arhim. Luca Diaconu, exarh al zonei Neamț și stareț al Mănăstirii Bistrița, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț.

Momentul culminant al zilei ajunului sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul l-a reprezentat procesiunea prin oraș cu racla cu moaștele Sfântului Varlaam, când, în frunte cu IPS Teofan, preoții și credincioșii prezenți au mers pe la cele patru mari biserici ale urbei, pe un traseu ce a luat forma unei cruci. Ținând în mâini lumânări aprinse și flori de câmp, simbolul Sânzienelor, credincioșii nemțeni au însoțit racla cu sfintele moaște, ce a trecut pe rând pe la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ Precista I, pe la Biserica ‘Pogorârea Sfântului Duh’ – Gară, pe la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’, ajungând în final la Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc. La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaște s-a oprit, pelerinii au fost întâmpinați de preoții slujitori cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce în mâini, rostindu-se câte o rugăciune. Clopotele acestor sfinte lăcașuri au bătut până când convoiul a ajuns la următorul lăcaș de rugăciune. Preoții care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioși și i-au stropit cu agheazmă.

La sfârșitul procesiunii, IPS Teofan a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, în care a arătat calea ce trebuie urmată pentru dobândirea mântuirii. ‘Prin această procesiune am mărturisit dorința noastră de a ne înscrie în linia sfinților lui Dumnezeu, căci destinația noastră este împărăția cerurilor. Tot poporul lui Dumnezeu, format din credincioși și preoți, nu poate avea alt drum mai folositor pentru mântuire decât calea și urma sfinților. Atmosfera de sfințenie izvorâtă din racla sfinților trebuie să pătrundă până acolo unde ne ducem noi viața zi de zi, fiindcă noi suntem chemați să fim creștini nu numai duminica la biserică, ci să continuăm Sfânta Liturghie în tot locul și în tot timpul vieții noastre’, a subliniat IPS Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…