Procesiune la moaștele Sfântului Ierarh Nicolae de la Bari, Italia

La Bari în Italia astăzi, 9 mai, cu ocazia pomenirii aducerii Moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae în catedrala orașului, comunitatea ortodoxă română din zonă a primit vizita Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Italia.

Preasfinția Sa a oferit mai multe informații pentru TRINITAS TV cu privire la evenimentele de la Bari: „În fiecare an, în ziua de 9 mai, orașul Bari se află într-o mare sărbătoare pentru că se prăznuiește aducerea moaștelor Sfântului Nicolae în această cetate, unde ele poposesc de aproape o mie de ani. De fiecare dată este o sărbătoare a orașului la care participă în special creștini din această cetate străveche. De mai multe vreme am îndemnat creștinii ortodocși din parohiile noastre să participe la această sărbătoare a Sfântului Nicolae și mai ales să susțină ducând ofrandele lor și pomelnicele la Parohia Sfântul Nicolae de la Bari care începe lucrările la construcția primei biserici ortodoxe de pe teritoriul Italiei, a cărei piatră de temelie s-a pus în toamna trecută, în luna septembrie”.

Cu privire la programul de astăzi Preasfinția Sa a spus: „În dimineața aceasta a avut loc Sfânta Liturghie la Bari la care au participat foarte mulți credincioși din parohiile noastre. Toată după masa aceasta, după ce s-a săvârșit Acatistul Sfântului Nicolae la moaștele sale, în jurul amiezii oamenii s-au închinat la moaștele Sfântului”

Credincioșii, alături de chiriarul lor, au participat la tradiționala procesiune la Biserica unde se află moaștele Sfântului Ierarh Nicolae. „La ora 18:00 s-a desfășurat o procesiune cu o parte din moaștele Sfântului Nicolae la care participă toată suflarea din Bari. La sfârșitul acestei procesiuni s-a extras, așa cum se face de fiecare dată, din mormântul Sfântului Nicolae acel lichid care se acumulează acolo, pe care creștinii de aici îl numesc mană. Este un lichid de culoare albă, care apoi se înmulțește cu apă și se pune în sticluțe pentru a se oferi pelerinilor de-a lungul întregului an. Acest lichid se acumulează acolo unde se află moaștele Sfântului Nicolae, deși locașul respectiv este săpat în stâncă și nu ar avea de unde să provină pentru că pereții stâncii sunt uscați, însă, se consideră că acest lichid izvorăște din moaștele Sfântului Nicolae”, a mai spus Preasfinția Sa.

Moaștele Sfântului Nicolae au fost mutate din Mira la Bari, în sudul Italiei, pe 9 mai 1087.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…