Procesiune la Fălticeni de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul

În municipiul Fălticeni a avut loc, în ziua sărbătoririi Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, o procesiune cu moaștele Sfinților Epictet și Astion, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început în seara zilei de 19 iulie cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în Biserica ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’, și a continuat în ziua de pomenire a Sfântului Prooroc cu slujba Utreniei, a Acatistului și Sfânta Liturghie.

În ziua de pomenire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, soborul de preoți și credincioșii au mers în procesiune cu racla ce adăpostește părticele din moaștele Sfinților Epictet și Astion, pe străzile din municipiul Fălticeni. După cum ne-a relatat pr. paroh Ionel Marian, în dreptul Spitalului Municipal din Fălticeni s-au rostit rugăciuni pentru cei bolnavi, iar la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’, soborul de preoți s-a rugat pentru toți locuitorii orașului. Procesiunea a continuat spre Catedrala ‘Învierea Domnului’, unde s-au citit rugăciuni pentru cei adormiți în cimitirele Fălticeniului. Baldachinul în care se aflau sfintele moaște a fost purtat pe umeri de patru enoriași ai parohiei ‘Sfântul Ilie’. Evenimentul religios s-a bucurat de prezența autorităților locale. ‘De cinci ani se face procesiune în orașul Fălticeni, odată cu primirea în dar a părticelelor din moaștele Sfinților Epictet și Astion. Credincioșii au fost bucuroși pentru faptul că în Fălticeni s-a organizat o procesiune dedicată Sfântului Ilie, care este ocrotitorul orașului. Ca și în anii trecuți, foarte multe persoane ne-au însoțit în această procesiune, rugându-se pentru familiile lor și pentru iertarea păcatelor, cinstindu-i pe sfinți’, a spus pr. paroh Ionel Marian.

‘Prin acest pelerinaj, consider că am făcut o mărturisire de credință’

În timpul pelerinajului, acompaniat de prapuri, cruci și toacă, s-au intonat cântări specifice. Un preot i-a binecuvântat pe credincioși cu apă sfințită. ‘Prin acest pelerinaj, consider că am făcut o mărturisire de credință, cerând mijlocire sfinților în nevoile și necazurile noastre’, a explicat pr. paroh Ionel Marian.

Biserica ‘Sfântul Ilie’ din Fălticeni a fost ridicată în anul 1845, fiind renovată între anii 1980-1986. Între anii 1996-2001 a fost ridicată casa de prăznuire. De asemenea a fost reabilitat gardul împrejmuitor, fiind înălțată o troiță în fața sfântului lăcaș. În primăvara acestui an au fost finalizate lucrările de hidroizolație, iar pe viitor vor fi ridicate un altar de vară și un lumânărar. În ultima perioadă au fost achiziționate două clopote. Părticelele din moaștele Sfinților Epictet și Astion au fost dăruite acum cinci ani de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu prilejul vizitei pe care Înalt Preasfinția Sa a întreprins-o la Fălticeni.

Comentarii Facebook


Știri recente