De ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ‘Bisericuța lui Horea’ din stațiunea Băile Olănești, județul Vâlcea, și-a prăznuit patronul spiritual, informează „Ziarul Lumina”. Bisericuța a fost strămutată din satul Albac, județul Alba, în orașul Băile Olănești.
Sărbătoarea a început cu slujba Utreniei și a continuat cu Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, condus de părintele protosinghel Dionisie, duhovnicul Mănăstirii ‘Sfântul Ilie’ din Albac.
După Sfânta Liturghie a avut loc o procesiune cu icoana ‘Sfântului Mare Mucenic Pantelimon’ prin stațiune până la biserică. La sărbătoare a fost prezent și Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a apreciat parteneriatul dintre cele două parohii înfrățite, Băile Olănești și Albac, și i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la acest eveniment.
În încheiere a fost prezentat un program artistic susținut de către Fanfara ‘Gabriel Chaborschi’ a Palatului Copiilor din Râmnicu Vâlcea, Ansamblul de copii ‘Mugurel de Vlașca’ din Giurgiu, Formația de copii din satul Albac și Ansamblul Căminului Cultural din Albac.
Tinerii din Ansamblul folcloric ‘Mugurel de Vlașca’, aflați sub îndrumarea părintelui Mihail Constantin Balaban, consilier patrimoniu în cadrul Episcopiei Giurgiului, au participat la acest eveniment ca o recompensă pentru activarea în cadrul programului ‘Hristos împărtășit copiilor’. Au luat parte și autoritățile, dar și mulți preoți, credincioși din parohiile Albac și Horea din Munții Apuseni. Bineînțeles, s-au bucurat de toate acestea și turiștii din stațiune.
Biserica lui Horea, simbol al libertății românilor
Biserica, având hramurile ‘Nașterea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Mare Mucenic Pantelimon’, a fost clădită din evlavia creștină și prin contribuția țăranilor români din satul Albac, Munții Apuseni, în anul 1746.
În această biserică a ascultat Horea cuvântările călugărului revoluționar Sofronie de la Cioara și a luat parte cu toți cei din Albac, Abrud, Zarand, Câmpenii, Bobâlna, Zlatna, Roșia etc. la revoluția condusă de Sofronie între anii 1744 și 1761 pentru libertatea religioasă a românilor ortodocși din Transilvania. Lupta a continuat-o Horea, conducătorul Revoluției din octombrie 1784.
În 1907, s-a zidit din piatră o altă biserică în Albac, iar biserica lui Horea a fost mutată în satul Florica, de lângă orașul Pitești. În anul 1954, a fost cercetată de patriarhul Justinian și episcopul Iosif al Râmnicului și Argeșului și, găsind-o fără întrebuințare și spre ruinare, au hotărât mutarea ei în Băile Olănești, unde a fost reclădită din temelie, împodobind-o cu pictură și sfinte odoare. A fost sfințită la 6 octombrie 1958. În anul 1996, cu prilejul aniversării a 250 de ani de atestare documentară a ‘Bisericuței din Albac’, s-a resfințit de către Preasfințitul Episcop Gherasim al Râmnicului, după ce a fost consolidată și restaurată prin strădania preotului paroh Emilian Groșenoiu, a Consiliului și Comitetului Parohial, cu ajutor și de la Ministerul Cultelor.