Procesiune în Sibiu cu moaștele Sf. Andrei Saguna

Cetatea transilvană a fost ieri seară, la 29 noiembrie 2012, gazda unor ample manifestări religioase dedicate Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Sărbătoarea din 30 noiembrie, când românii își cinstesc Apostolul ocrotitor, a devenit din 2011 o îndoită prăznuire, prin cinstirea ierarhului ardelean care a redat demnitatea românilor ortodocși din Transilvania. Pentru a doua oară, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei a fost prăznuit cu multă evlavie de credincioșii ardeleni, prin slujba Privegherii dinainte praznicului, dar și printr-o procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh prin centrul istoric al Sibiului. Slujba Vecerniei a fost oficiată la Catedrala mitropolitană de Preasfințitul Ioan, Episcopul-vicar al Mitropoliei de Varna și Velikopreslavsk-Bulgaria și de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, participând și Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, preoții din protopopiatul Sibiu, dar și din alte protopopiate apropiate, oficialități județene și locale, amintind aici pe prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli și pe președintele consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, militari sibieni și studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din oraș, studenți și credincioși din această parte de Ardeal, mulți dintre ei înveșmântați în costume populare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”din Sibiu, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre.

La slujba Litiei, în soborul de preoți a făcut parte și IPS Laurențiu, iar înainte de procesiune, Mitropolitul Ardealului i-a urat bun-venit ierarhului din Bulgaria și a explicat pe larg rânduiala Privegherii și înțelesurile duhovnicești ale procesiunilor religioase, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro.

A urmat procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh, purtate de preoți prin centrul Sibiului, alături toți ierarhii amintiți, de militari, jandarmi ce purtau făclii, militari și credincioși. La finalul procesiunii, pe treptele Catedralei, IPS Mitropolit Laurențiu a citit rugăciunea de la Acatistul Sfântului Andrei Șaguna și i-a binecuvântat pe credincioși. „Această procesiune va rămâne nu doar un obicei, ci și o manifestare firească, ruptă din slujba de Priveghere a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Rugăciunile căte Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și către Sfântul Apostol Andrei au continuat la Catedrala mitropolitană prin slujba Utreniei.

Comentarii Facebook


Știri recente