Procesiune de tradiție în Parohia Sfântul Antonie cel Mare – Titan

Credincioșii din Capitală și din împrejurimi se vor putea închina în perioada 22-29 septembrie la moaștele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. După cum informează „Ziarul Lumina”, moaștele au fost aduse joi seara la Biserica ‘Sfântul Antonie cel Mare’ – Titan. Numeroși pelerini au venit să întâmpine și să se închine ‘oaspetelui’ sosit în parohia lor.

În Parohia bucureșteană ‘Sfântul Antonie cel Mare’ din cartierul Titan au fost aduse joi seara moaștele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii de către părinții slujitori de la această parohie, însoțiți de aproximativ 180 de credincioși, care au dorit să ajungă până la ‘casa’ sfântului, ca să se roage ca Bunul Dumnezeu să reverse mila Lui asupra lor și ca Sfântul Antonie să poposească și în biserica parohiei lor. ‘Am fost și anul trecut la această procesiune, iar acum am venit aici pentru că îmi era tare dor de Sfântul Antonie. El împlinește rugăciunile noastre, dar, totuși, depinde cu câtă credință și cu câtă sinceritate te rogi. Eu cred că sfântul ne aștepta să venim și că lui tare mult îi place în parohia noastră’, ne-a mărturisit tânăra Georgiana Ciornei.

Mănăstirea Iezer a fost locul de unde soborul de preoți și diaconi, maicile așezământului monahal și credincioșii au pornit în procesiune, coborând pe drumul șerpuit al pădurii către satul învecinat. Din depărtare se puteau auzi bătăile toacei și cântările duhovnicești înălțate de credincioși pentru a vesti și altora prezența Sfântului Antonie, care se făcea simțită și prin miresmele tămâiei din cățuile maicilor și din cădelnițele diaconilor. Racla cu cinstitele moaște a fost purtată pe umeri de către preoți, înaintea ei fiind ipodiaconii parohiei bucureștene, care țineau ripidele, prapurii și icoana Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii. În urma sfântului veneau pelerinii care aveau în mâini lumânări sau candele aprinse.

Procesiunea a continuat seara la biserica Parohiei ‘Sfântul Antonie cel Mare’ – Titan, unde alți credincioși l-au întâmpinat pe Sfântul Antonie, oaspetele de seamă al parohiei, cu lumânări și candele aprinse. ‘Este un lucru minunat ce se întâmplă în această seară aici. Cu toate că nu am fost în procesiune la Mănăstirea Iezer, mă bucur și eu alături de ceilalți credincioși de prezența Sfântului Antonie. Îmi aduc aminte că anul trecut s-a început cu un singur autocar, însă anul acesta au fost trei autocare, semn că părinții de aici reușesc să adune atâția oameni pentru o mișcare de întărire a credinței, ceea ce mă bucură mult’, a spus tânărul pelerin Alexandru Nan.

‘Sfântul Antonie, oaspetele de seamă al nostru’

Racla cu cinstitele moaște a fost așezată într-un baldachin special amenajat în incinta curții interioare a bisericii, unde pelerini din parohie, cât și din împrejurimi pot veni să se închine timp de o săptămână, până pe 29 septembrie, de dimineața, de la ora 7:30, până seara târziu, la ora 21:00. ‘Acest pelerinaj anual cu moaștele Sfântului Antonie, care poposește la noi timp de o săptămână, a devenit o tradiție în parohia noastră și îl considerăm pe Sfântul Antonie oaspetele de seamă al nostru’, a precizat diaconul Marius Fănel Suiugan de la Parohia ‘Sfântul Antonie cel Mare’ – Titan. Un alt pelerin, Florina Florea, sublinia faptul că trăirea este foarte importantă în orice: ‘Totul trebuie să se trăiască, degeaba vorbim dacă nu se trăiește duhovnicește. Participarea la Sfânta Liturghie, diferitele pelerinaje, totul trebuie să se trăiască’.

În săptămâna 22-29 septembrie, la Parohia ‘Sfântul Antonie cel Mare’ – Titan programul liturgic va fi următorul: ‘Zilnic, la ora 7:30, vom oficia Paraclisul ‘Sfântului Antonie cel Mare’, Sfânta Liturghie, iar după-amiaza, de la ora 17:00 sau 18:00, în zilele de sâmbătă și duminică, când oficiem Taina Botezului și a Sfintei Cununii, Vecernia Mare cu Litie și Acatist. Duminică și-au anunțat prezența preoți colegi din parohiile învecinate, care vor veni împreună cu credincioșii să săvârșească Vecernia Mare cu Litie, precum s-a întâmplat și în anii trecuți. Marți după-amiază se va oficia Taina Sfântului Maslu. Joi dimineața, oaspetele nostru drag, Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii, se va întoarce acasă. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne ajute ca la anul să fim sănătoși să-l mai aducem o dată’, a spus părintele paroh Daniel Goga.

Moaștele Sfântului Antonie vor fi duse înapoi la Mănăstirea Iezer de către diaconul Marius Fănel Suiugan, împreună cu tinerii din cadrul proiectului catehetic desfășurat de parohie, ‘Contribuția tinerei generații la activitatea și viața Bisericii’. De aceea, la pelerinaj au participat numeroși tineri. ‘Înainte, veneam aici destul de rar, dar, cu timpul, am cunoscut preoții de aici ca fiind niște îndrumători duhovnicești înțelepți și acest lucru mă atrage. Ei ne îndreaptă către cele spirituale, către introspecție, și astfel realizăm că superficialul este ceea ce ne înconjoară în ziua de azi și că ar trebui să căutăm lucrurile cu adevărat importante. Venirea la biserică ne apropie și pe noi ca oameni, deoarece avem nevoie unul de celălalt, motiv pentru care suntem aici, căutând persoane cu care să putem comunica și ajuta reciproc’, a mărturisit Gabriela Stârcea, participantă la proiectul catehetic al parohiei.

Parohia ‘Sfântul Antonie cel Mare’ – Titan se află pe strada Jean Steriadi, în sectorul 3, în apropierea stației de metrou 1 Decembrie 1989.

Comentarii Facebook


Știri recente