Procesiune de Sărbătoarea Ortodoxiei, la Biserica Icoanei din București

În Capitală manifestările religioase dedicate sărbătorii creștinătății ortodoxe au început încă de astăzi, 3 martie 2012. La Parohia Icoanei a fost adusă și depusă spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț.

Tradiționala procesiune s-a desfășurat, după slujba Vecerniei, pe următorul traseu: strada Icoanei, Jean Louis Calderon, Alexandru Xenopol și Arthur Verona, până în parcul Grădina Icoanei. La procesiune au participat peste 135 de clerici, sute de credincioși purtând icoane în mâini, precum și militarii cu torțe aprinse, procesiunea încheindu-se în «Parcul Icoanei». La eveniment a fost prezent și primarul Sectorului 2, dl Neculai Onțanu.

La procesiune a participat și Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La final, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Sfântul Ioan Damaschin, mare apărător al icoanelor împotriva iconoclaștilor. De asemenea, Preasfințitul Părinte Varsanufie a vorbit și despre icoana Maicii Domnului cu trei mâini, Trihirusa, care se află la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia.

Icoana Maicii Domnului adusă de la Mănăstirea Neamț este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusă în țară de cuviosul Paisie de la Neamț, stareț al Mănăstirii între anii 1779 -1794.

Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viața Sfântului Ioan Damaschin, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată și a mers în fața acestei icoane cerând să îl vindece și Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulțumire și recunoștință Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.

Mâine, 4 martie, Sfânta Liturghie în acest lăcaș de cult va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. După slujbă, credincioșii și preoții de la parohiile din Sectorul 2 al Capitalei vor pleca în procesiune în perimetrul străzilor Arthur Verona și A. D. Xenopol.

Icoana Maicii Domnului cu trei mâini, Trihirusa, de la Mănăstirea Neamț se va afla spre închinare în curtea Bisericii „Icoanei” din București, până marți, 6 martie.

Comentarii Facebook


Știri recente