Procesiune de Florii în Protopopiatele Iași 1 și Iași 2

Peste 2000 de ieșeni au participat sâmbătă după-amiază la Pelerinajul de Florii, organizat în fiecare an de Protopopiatele Iași 1 și Iași 2. Procesiunea a fost condusă de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, iar pe parcurs au fost rostite ectenii și s-au intonat cântări specifice, după cum ne-a relatat Constantin Ciofu, Redactor „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

În după-amiaza sărbătorii Sfântului Lazăr, mii de credincioși din Iași și-au îndreptat pașii către Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi pentru a se ruga în timpul Vecerniei unită cu Litia, săvârșită de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După sfințirea ramurilor de salcie, în sunetul clopotelor, a debutat procesiunea. În fața soborului de 50 de preoți din Protopopiatele Iași 1 și Iași 2, condus de PS Calinic Botoșăneanul, a fost purtată de patru părinți icoana Intrării Domnului în Ierusalim, prapuri și cruci ținute în mâini de tineri îmbrăcați în stihare luminoase. Din soborul de preoți au făcut parte pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, pr. Vilie Doroșincă, protoiereul Protopopiatului Iași 2, și părinți de la Centrul eparhial Iași. Bucuria celor care au participat la procesiune a fost cu atât mai mare cu cât vremea a fost deosebit de frumoasă. Prima oprire a fost făcută în dreptul Bisericii „Sfântul Sava” din Iași, unde s-a rostit o ectenie. La pelerinaj s-au alăturat copii de la mai multe școli din Iași, însoțiți de părinții lor, dar și autorități centrale și locale. O altă ectenie s-a făcut în fața Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, iar în Catedrala mitropolitană din Iași a avut loc încheierea procesiunii. Părintele protopop Constantin Andrei a rostit, din încredințarea Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, un cuvânt de învățătură celor prezenți în care a vorbit despre istoria pelerinajului de Florii de la Iași.

În Protopopiatele Pașcani, Hârlău, Botoșani, Săveni, Dorohoi, Darabani, Piatra Neamț, Roznov și Ceahlău au fost organizate pe parcursul zilei de sâmbătă unul sau mai multe pelerinaje închinate sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.

Comentarii Facebook


Știri recente