Procesiune cu racla moaștelor Sfântului Ioan Cuvios Casian, la Galați

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe doi dintre cei mai importanți sfinți zămisliți de pământul românesc, pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioșii părinți Ioan Casian și Gherman, din veacul al IV-lea.

În anul 2000, la Galați, a fost sfințit primul altar închinat Sfântului Casian de la Reședința arhiepiscopală, iar în anul 2001 au fost finalizate lucrările capelei „Sf. Cuv. Casian și Gherman” de pe Faleza Dunării și s-a așezat piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului și ale ÎPS Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală și Meridională. Această biserică, situată față în față cu regiunea Dinogeției, spațiul natal al celor doi sfinți, reprezintă o mărturie, peste veacuri, a prezenței și lucrării lor spirituale în spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră.

În urmă cu 8 ani, în luna octombrie 2002, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a avut loc pentru prima oară în România, procesiunea cu moaștele Sfântului Casian, aduse de la Marsilia (Franța) la Iași, la mănăstiri din județul Neamț și apoi la Galați. Procesiunea din urmă cu 8 ani a debutat la Galați, în seara zilei de 17 octombrie, printr-o oprire la capela „Sf. Casian și Gherman” de pe Faleza Dunării, după care racla a fost adusă pe calea Domnească, de la Universitate la Catedrala „Sf. Andrei și Sf. Nicolae”, unde au fost întâmpinate de mii de creștini și slujitori din întreaga Eparhie, care s-au închinat și au venerat sfintele moaște vreme de trei zile. La evenimentul din anul 2002 au participat reprezentantul Sanctității Sale Bartolomeu I, ÎPS Mitropolit Ghenadie de Sassima, ÎPS Mitropolit Vasilie de Tartus, din Siria, reprezentantul Patriarhiei Antiohiei, ÎPS Petru – Mitropolitul Basarabiei, vrednicul de pomenire Episcopul Damaschin al Sloboziei și Călărașilor, PS Corneliu, actualul Episcop al Hușilor, PS Episcop-Vicar Siluan Marsilianul – actualul Episcop ortodox român al Italiei și PS Episcop-Vicar Ioachim Băcăuanul. La Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, săvârșită la Catedrala din Galați, în data de 18 octombrie 2002, credincioșii și slujitorii, în frunte cu ierarhul lor, au avut marea bucurie de a primi, din partea delegației franceze conduse de Eminența Sa, Bernared Panafieu – Arhiepiscopul Marsiliei, un fragment din moaștele Sf. Cuvios Casian, care au fost așezate spre păstrare și venerare într-o raclă din argint masiv.

Sâmbătă, 27 februarie a.c., în ajunul sărbătorii acestor sfinți străromâni, începând cu orele 16.30 a avut loc procesiunea cu racla sfintelor moaște ale Sf. Cuvios Casian, de la Catedrala arhiepiscopală către biserica „Sf. Casian și Gherman” pe faleza Dunării. În continuarea acestui pelerinaj, Înaltpreasfințitul Casian a oficiat slujba Privegherii și a rostit un cuvânt de învățătură în paraclisul de la demisolul acestei bisericii, care reproduce arhitectura de la mănăstirea „Sf. Victor” din Marsilia – Franța, acolo unde se păstrează până astăzi și sfintele sale moaște. Ieri, 28 februarie, sărbătoarea a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală din Galați de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Sfântul Cuvios Ioan Casian – considerat, prin opera și lucrarea sa misionară și duhovnicească, întemeietor al monahismului apusean – a avut un impresionant parcurs: călugărit la Betleem, a ucenicit vreme de 14 ani, împreună cu prietenul său Gherman, pe lângă marii asceți ai pustiului egiptean, a fost hirotonit diacon de Sfântul Ioan Gură de Aur, iar ultimii ani ai vieții și i-a petrecut în Occident, la Marsilia, unde a întemeiat, după modelul răsăritean de viață călugărească, prima mănăstire din Apusul Europei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât sărbătorirea sa, împreună cu Sf. Cuvios Gherman, în fiecare an la 29 februarie a.c., iar în anii nebisecți la 28 februarie.

Comentarii Facebook


Știri recente