Procesiune cu moaștele Sfintei Parascheva și Sfântului Maxim Mărturisitorul

Moaștele Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, și cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul au fost scoase în această dimineață în procesiune pe esplanada din fața Catedralei Mitropolitane din Iași. Au fost intonate troparele celor doi sfinți, în sunetul clopotelor. Cele două racle au fost așezate sub un baldachim special amenajat, informează Constantin Ciofu, corespondent „Ziarul Lumina”.

La procesiune a participat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, slujitori de la catedrală și de la Centrul eparhial Iași. La final, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a explicat de ce Sfânta Parascheva și Sfântul Maxim îi atrag pe oameni în aceste zile la Iași.

„Sfânta Parascheva și Sfântul Maxim Mărturisitorul au reușit cu mila lui Dumnezeu să depășească și să zdrobească lanțul păcatelor, fiind binecuvântați de Dumnezeu cu darul Sfântului Duh. Sfinții atrag atât de multă lume în primul rând datorită sfințeniei lor. Pelerinii se simt binecuvântați, orotiți de puterea ocrotitoare și biecuvântătoare a sfinților și de aceea aleargă spre ei. De aceea credincioșii din toată țara se îndreaptă spre Iași pentru a-și așeza sufletul în mâna Sfintei Parascheva, a Sfântului Maxim, astfel încât mâinile lor să ducă sufletele noastre în fața Tronului Preasfintei Treimi”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

Peste 2000 de credincioși au participat la această procesiune, mulți dintre ei ajunși azi-noapte la Iași pentru a se ruga Sfintei Parascheva și Sfântului Maxim Mărturisitorul. „Vin la această sărbătoare de cinci ani de zile. Mi-am dorit să văd cum este scoasă racla afară dar am fost la rând. M-am rugat să mă ajute sfânta și să se roage pentru izbăvirea de necazuri și pentru sănătate”, a declarat Maria Porfir din Moinești, județul Bacău. „Am venit să mă rog pentru sănătatea mea pentru că am fost bolnavă de leucemie. M-am rugat mult la Sf. Parascheva și la Maica Domnului, care au mijlocit către Dumnezeu pentru vindecarea mea”, a spus Elena Florea din București.

După tradiția instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în fiecare an, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva are loc pelerinajul „Calea Sfinților”. Scoaterea în procesiune pe străzile din centrul Iașului a moaștelor Sfintei Cuvioase va avea loc în această seară, începând cu ora 19.00. Traseul a fost stabilit între Catedrala mitropolitană, str. Sf. Andrei, str. Palat și Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, de aici urmând să se alăture și racla cu moaștele Sfântului Maxim Mărturisitorul. Procesiunea va continua pe Bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, după care raclele cu moaștele celor doi sfinți vor fi depuse pe platoul din fața Catedralei, informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…