Procesiune cu moaștele Sfântului Nifon la Catedrala Mitropolitană din Craiova

La Craiova încep, în această seară, manifestările legate de sărbătorirea solemnă a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul țării Românești. Mii de credincioși sunt așteptați să participe la procesiunea cu moaștele Sfântului de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru”.

„Racla cu sfintele moaște va fi purtată în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane după săvârșirea slujbei Vecerniei și a Acatistului Sfântului Nifon. Mâine, 11 august 2011, în ziua praznicului Sfântului Nifon, Slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi”, a precizat corespondentul Radio TRINITAS, Gheorghe Cioiu.

Sfântul Nifon fost Patriarh al Constantinopolului a fost chemat în Țara Românească în timpul domniei lui Radu cel Mare pentru a organiza viața Bisericească. În calitate de Mitropolit al Țării Românești, în anul 1503 Sfântul a înființat Episcopiile Râmnicului și Buzăului. La scurt timp părăsește scaunul mitropolitan în urma unui conflict cu domnitorul român și se retrage la Sfântul Munte Athos de unde pleacă la Domnul în anul 1508.

În anul 1517, la solicitarea domnitorului Neagoe Basarab, Mitropolitul Nifon este trecut în rândul sfinților, cu ziua de pomenire la 11 august.

Moaștele Sfântului au fost aduse în țară de Sfântul Voievod Neagoe Basarab. Mâna și capul sfântului Nifon au fost păstrate în Biserica de la Curtea de Argeș. Din porunca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la 25 octombrie 1949, Sfintele moaște au fost aduse la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova unde se găsesc și astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente