Procesiune cu moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa la Biserica „Domnița Bălașa”

La Biserica ‘Domnița Bălașa’ din Capitală a avut loc ieri-seară o procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie de Nyssa, sărbătorit de credincioșii ortodocși astăzi, informează „Ziarul Lumina”.

Racla cu sfintele moaște a fost purtată în jurul bisericii după slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată la ora 18:00 de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Moaștele Sfântului Grigorie au fost aduse la Biserica ‘Domnița Bălașa’ din Grecia, în urmă cu 41 de ani. ‘Din mărturiile domnilor epitropi testamentari, au fost primite de familia epitropilor, pentru că familia Moscu, de fapt, care stă în legătură directă cu familia voievodului martir Brâncoveanu și a Domniței Bălașa, se trăgea din Sparta, din Peloponez. Socrul academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici, Emanoil Hagi-Mosco, care a fost epitrop o perioadă îndelungată a acestui așezământ, împreună cu Constantin Sturdza, cu Grigore Brâncoveanu și cu alți mari oameni ai acestei familii au donat bisericii aceste sfinte moaște ale Sfântului Grigore de Nyssa înainte de moarte, prin anii 1970, deși pe acea raclă sub formă de mască facială, în care erau păstrate aceste sfinte moaște, o părticică din partea frontală, probabil, a Sfântului Grigore de Nyssa, poartă inscripționat anul 1792 și acolo spune: ‘acestea aparțin Sfântului Grigore de Nyssa’, a declarat părintele Matei Zaharia, preot slujitor la Biserica ‘Domnița Bălașa’ din Capitală.

Astăzi, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie de Nyssa, Sfinta Liturghie este oficiată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Comentarii Facebook


Știri recente