Procesiune cu moaștele Sfântului Ciprian al Antiohiei pe Calea Victoriei din București

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Ciprian al Antiohiei, o parte din moaștele sale fiind aflate la Biserica Zlătari din Capitală, informează „Ziarul Lumina”. Creștinii au o mare evlavie față de acest sfânt, venind să se închine la moaștele sale pentru izbăvirea de vrăji și farmece, știut fiind că înainte de convertire Sfântul fusese vrăjitor.

Mâna dreaptă a Sfântului se pare că a ajuns la Biserica Zlătari din București în a doua parte a secolului al XVIII-lea, o inscripție de pe o cutie în care au fost depuse sfintele moaște menționând anul 1790. Acestea au fost dăruite cel mai probabil starețului mănăstirii grecești care era în acea vreme la Zlătari, pe cutie fiind menționată puterea lor și minunile pe care le-au făcut.

Acestea au fost păstrate ca un odor de mare preț al bisericii și puse spre închinarea credincioșilor într-o cutie, apoi într-o raclă lucrată la atelierele Monetăriei Statului, aflată acum sub un baldachin sculptat în lemn de tei. Ambele lucrări fiind făcute în anul 2009 prin purtarea de grijă a părintelui paroh, Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și coordonatorul Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române.

Cei mai mulți dintre cei care vin să se roage Sfântului sunt persoane care au avut de suferit de pe urma vrăjilor, aceștia găsind vindecare la cel care înainte se ocupa cu acest meșteșug.

‘Oamenii vin și se roagă Sfântului Ciprian pentru a primi dezlegare, acesta cu molitfa lui fiind cunoscut drept un vindecător al farmecelor și al vrăjilor, rugăciunea sa fiind o rugăciune asemănătoare molitfelor a Sfântului Vasile cel Mare’, explică părintele Nicolae Dascălu, parohul bisericii.

Deși subiectul vrăjilor și al farmecelor, al magiei în general este unul tabu, despre care nu se vorbește foarte mult, totuși, fenomenul există, cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe cuprinzând mai multe rugăciuni în acest sens.

Ziarele sunt pline de anunțuri ale diferitelor persoane care ‘lucrează cu magia albă’ și foarte mulți cad în capcana lor. Astfel, după un timp realizează că de fapt magia nu a fost pe măsura așteptărilor lor și își îndreaptă pașii tot către Biserică și cer mijlocirea sfinților pentru a trece peste acest moment.

Pelerinaj pe Calea Victoriei

La racla cu moaștele Sfântului Ciprian vin oameni din întreaga țară pentru a se ruga, iar de hramul Sfinților Ciprian și Iustina, prăznuiți azi amândoi, la Biserica Zlătari este un adevărat pelerinaj, racla fiind scoasă afară din biserică pentru închinare.

‘Sunt oameni care vin disperați la biserică, să se roage pentru izbăvire ca la o ultimă soluție. Sunt oameni care și-au pierdut casa, și-au pierdut familia și vin să spună că le-au fost făcute vrăji. Eu încerc să le spun să caute mai întâi cauza în altă parte. Să vadă unde au greșit. Pentru că nu poți să spui imediat că dacă îți merge mai prost înseamnă că ți-a făcut cineva vrăji’, spune părintele Dascălu.

Izbăvirea de vrăji și schimbarea vieții

Problema vrăjilor și a farmecelor este una dificilă și prost înțeleasă de mulți oameni. La fel cum sunt înțelese prost și rugăciunea și izbăvirea. Mulți vin la biserică și cred că preotul are puterea de a rezolva problema, după care merg liniștit acasă. Unii cred că rugăciunea spusă de preot lucrează de la sine, fără implicarea personală a celui care a venit să ceară ajutorul. Vin la rugăciuni sau postesc 40 de zile și cred că totul va dispărea instant. Problema însă, spune părintele, este altfel. În momentul în care ai venit la Biserică, trebuie să îți schimbi viața. Este un drum pe care trebuie să îl parcurgi până la final, nu doar episodic, și apoi să uiți de rugăciuni, de biserică sau de ajutorul cerut pentru că tu consideri că îți este mai bine.

‘Sunt mulți care consideră că dacă vii 40 de zile la biserică și stai smerit, trece totul. După cele 40 de zile îți vezi de ale tale, ca mai înainte, și uiți iar de Dumnezeu. Or, asta este o luptă pe care, dacă ai început-o, trebuie să o duci toată viața. Pentru că și aici poate că este o păcăleală diavolească. Stai un timp în așteptare și crezi că gata, te-ai vindecat. Deci trebuie să îți schimbi modul de a trăi fiecare clipă a vieții, să te rogi mai mult, să postești mai mult și să fii mai bun, mai răbdător, mai înțelept’, mai spune părintele Dascălu.

S-a lăsat ‘vrăjit’ de frumusețea creștinismului

Sfântul Ciprian era un faimos filosof și vrăjitor din Antiohia, născut pe la jumătatea veacului al III-lea. Acesta, de mic copil, a fost trimis de părinți pentru a deprinde meșteșugul vrăjitoriei, astfel încât a ajuns unul dintre cei mai faimoși vrăjitori din vremea sa. Sinaxarul ne spune că Ciprian se deprinsese a schimba văzduhul, a porni vântul, a slobozi tunete și ploi, a tulbura valurile mării, a face stricăciune în răsaduri, grădini și câmpii, a aduce vătămări și răni asupra oamenilor. De asemenea, a deprins să facă fel de fel de vrăji și năluciri, cum ar fi să citească în stele sau să facă pe morți să vorbească.

Schimbarea vieții sale a început după ce un tânăr de neam bogat a vrut să se căsătorească cu o fecioară creștină, Iustina, cu mare dragoste față de Hristos. Tânărul a cerut ajutorul lui Ciprian, care a trimis pe diavol în felurite chipuri să o ispitească pe Iustina. Neputând-o birui pe tânără, fiecare ispită la care era supusă fiind întoarsă prin puterea rugăciunii și prin credința ei, Ciprian a ajuns la cunoștința adevărului și a mustrat pe diavol zicând:

‘Pierzătorule și al tuturor înșelătorule, vistierule a toată necurăția și înșelăciunea, acum ți-am cunoscut neputința, că dacă de umbra crucii te temi și de numele lui Hristos te cutremuri, apoi ce vei face când singur Hristos va veni asupra ta? Dacă pe cei ce se însemnează cu crucea nu-i poți birui, apoi pe cine vei scoate din mâinile lui Hristos? Acum am cunoscut că nu ești nimic și nu poți nimic și nu ai putere de izbândire. M-am înșelat eu, ticălosul, ascultându-te pe tine și crezând în înșelăciunea ta; deci, depărtează-te de la mine, blestematule, depărtează-te, că de acum mi se cade mie să rog pe creștini ca să mă miluiască. Mi se cade mie să alerg la cei dreptcredincioși ca să mă izbăvească și să se îngrijească pentru mântuirea mea!’, a spus Ciprian.

Astfel, din prigonitor, Ciprian a devenit mărturisitor al lui Hristos și chiar supus torturilor împreună cu Iustina, însă au scăpat nevătămați, până la urmă suferind moarte de sabie. După moartea lor, mulți oameni veneau la mormântul Sfântului Ciprian și al Iustinei și găseau vindecare atât bolilor trupești, cât și, mai ales, alungarea lucrărilor diavolești care se aflau asupra lor.

Comentarii Facebook


Știri recente