Procesiune cu icoana Sf. Antonie la Curtea Veche

În fiecare an, la 17 ianuarie, Biserica Domnească de la Curtea Veche din Capitală își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Sărbătoarea hramului a început din această seară cu procesiunea ce a purtat icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare până la locul unde s-a aflat biserica Sfântul Anton ce a ars în incendiul din anul 1847. Aceasta este prima procesiune până în acest loc de când a ars lăcașul de cult.

Aici, s-a oficiat Acatistul Sfântului Antonie cel Mare de către un sobor de preoți și diaconi, condus de către părintele protoiereu Dinu Pompiliu de la Protopopiatul III Capitală.

În cuvântul de învățătură rostit părintele protopop Dinu Pompiliu a elogiat personalitatea Sfântului Antonie cel Mare: „Sfântul Antonie cel Mare a fost marcat de cuvintele lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu a fost în sufletul lui viu și lucrător. De mic copil auzea la biserică cum auzim fiecare dintre noi Cel care vrea să fie desăvârșit să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie. Aceste cuvinte i-au marcat existența, iar când avea 18-19 ani a plecat în drumul cel sfânt al urmării lui Dumnezeu chemat fiind de lucrarea Duhului Sfânt din inima lui și definindu-și personalitatea în jurul chemării sfinte pe care i-a făcut-o Dumnezeu a căutat să se apropie și să-L cunoască pe Dumnezeu în cea mai desăvârșită asceză”.

După slujba Acatistului s-a mers din nou, în procesiune, la Biserica Domnească, iar icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare a fost așezată în paraclisul bisericii unde va putea fi cinstită în continuare.

Manifestările din această seară au continuat cu săvârșirea în sfântul lăcaș a Slujbei Vecerniei unită cu Litia.

Comentarii Facebook


Știri recente