Problemele familiei, în atenția elevilor brașoveni

La sediul Protopopiatului Brașov, a avut loc sâmbătă, 4 iunie, simpozionul Tinerii și viața de familie. Manifestarea s-a desfășurat cu binecuvântarea Înalt PreasfințituIui Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și a fost organizată de Departamentul pentru tineret al Arhiepiscopiei Sibiului și Protopopiatul Brașov, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, informează ‘Ziarul Lumina’. Elevii au primit diplome de participare și au vizitat prima școală românească din Șchei.

Simpozionul a fost precedat de un Te Deum în paraclisul Seminarului Teologic Ortodox ‘Dumitru Stăniloae’ din Brașov, slujba fiind oficiată de pr. Dănuț Benga, protopopul Brașovului, pr. Cristian Dariciuc, coordonatorul Departamentului pentru tineret din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, și pr. Cristian Munteanu, directorul seminarului teologic. ‘Au fost prezenți elevi din 17 licee brașovene, care au prezentat lucrări foarte bine gândite și foarte frumos înfățișate. Elevii au fost coordonați de profesorii de religie. Această manifestare a fost benefică pentru copii și așteptăm să ne întâlnim și în anii următori la astfel de manifestări’, a spus Elena Popa, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brașov.

De ce se tem tinerii să își întemeieze familii

Elevii brașoveni au abordat numeroase aspecte ale familiei, pornind de la exemplele din Biblie până la aspectele întâlnite în viața de zi cu zi. Au fost amintite probleme grave ale familei de astăzi, precum divorțul, violența în familie, adulterul, concubinajul, lipsa motivației tinerilor de a întemeia o familie. ‘Văzând exemplele prezentate în mass-media, mulți tineri se tem de angajamente de lungă durată’, a arătat o elevă de la Colegiul ‘Johannes Honterus’. În aproape toate prezentările elevilor a fost amintită, ca temă recurentă, influența nefastă pe care o resimt prin mass-media, care prezintă modele ce îi descurajează să își întemeieze o familie. ‘Fericirea o găsești pe toate zidurile. Iubirea… este un afiș, iar viața este un ecran’, a remarcat o elevă de la Colegiul Național ‘Andrei Șaguna’. Gustul amar al devalorizării reperelor importante este accentuat de marea dramă trăită de copii și prezentată de aceștia în lucrările lor, aceea a plecării părinților în străinătate.

Pr. Dănuț Benga a remarcat că lucrările elevilor au fost impresionante și i-a îndemnat pe tineri să fie alături, prin mesajul lor, de cei apropiați care trăiesc aceste drame, să întindă o mână de ajutor: ‘Societatea de astăzi este atât de tulburată, de multe ori părinții sunt nevoiți să își părăsească copiii pentru binele acestora, deși nu ne dăm seama câtă suferință producem în jurul nostru, copiilor noștri. E o dramă asemănătoare cu a celor care au trăit războiul, pentru că nu e ușor să lași copiii pe mâna bunicilor sau uneori chiar a străinilor, să te duci departe’.

Pr. Cristian Dariciuc a remarcat că a fost plăcut impresionat de lucrările prezentate de elevi și le-a mulțumit acestora în numele Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Au fost foarte frumoase lucrările. Suntem bogați că vă avem pe voi. Duceți acest mesaj și colegilor voștri și familiilor voastre. Nu ezitați să duceți acest adevăr pe care l-ați mărturisit astăzi, aici’.

‘Copilul se însingurează, se simte al nimănui’

Diana Lup, elevă la Liceul ‘Johannes Honterus’, a arătat că, ‘din păcate, mass-media nu prezintă ceea ce ar trebui să știe tinerii despre viața de familie. Vedem, de cele mai multe ori, exemple proaste la televizor, în reviste. Cred că aceste lucruri au un efect rău asupra vieții de familie’. Diana crede că printre cele mai grave probleme care afectează familia se află divorțul, violența, faptul că tinerii abia căsătoriți se despart după puțin timp. Atunci când doi tineri se căsătoresc, ‘ar trebui să țină cont de religie, să fie uniți, să se respecte, să aibă încredere unul în celălalt’, a spus Diana.

Lucian Pamfilea, elev la Liceul de Artă, consideră că ‘neîncrederea, lipsa fidelității și mass-media ne influențează foarte mult. Sunt reviste, emisiuni de televiziune care arată cum să ai o familie perfectă, cum să crești copii perfecți, dar astea sunt doar idei, fără să reprezinte realitatea, sunt doar minciuni’. Pentru Lucian, într-o familie fericită ar trebui să fie ‘înțelegere și multă iubire’. Tinerii care își întemeiază o familie ar trebui să pornească de la ‘încredere și iubire’.

Roxana Niculescu și Elena Sorlescu, eleve la Colegiul Național Economic ‘Andrei Bârseanu’, au arătat că ‘în primul rând, cea mai gravă e plecarea părinților de lângă copii, din cauza crizei financiare. Părinții îi lasă pe copii în grija bunicilor sau a rudelor, în dorința de a le oferi acestora ceva mai bun. Dar pentru copii e o dramă, copilul se însingurează, se simte al nimănui, poate să ajungă și la sinucidere. Acești copii ar trebui să aibă unde să se refugieze, să fie sprijiniți moral de cei din jur. Statul în care trăim ar trebui să le ofere părinților un venit din care să îi poată întreține, fără să fie nevoiți să părăsească țara. Pe copii cel mai mult i-ar ajuta venirea părinților lângă ei’.

O nouă abordare în plan pastoral

Tot mai mulți copii sunt nemulțumiți de influența nefastă a mass-media, iar mare parte dintre aceștia devin interesați de orele de educație religioasă din școală. ‘Educația religioasă cred că îi provoacă pe copii. Îi provoacă în sensul pozitiv, pentru că îi ajută să își găsească verticalitatea. În afară de regăsirea lui Hristos, nu avem altă posibilitate de a ne găsi într-o valoare autentică a unei așezări în caracter. Noi, dacă vorbim de caracter fără Hristos, vorbim de nimic, de fapt. Cred că educația religioasă asta face, îl ajută pe credincios, pe om în sine, să-și regăsească sinele cu care să poată construi ceva din el însuși’, a spus pr. Cristian Munteanu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Brașov.

Majoritatea elevilor participanți la simpozion au evidențiat, în lucrările lor, plecarea părinților în străinătate ca una dintre cele mai grave probleme. ‘Cred că astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să facem ceva, preoții împreună cu credincioșii, să ne implicăm mai mult ca acești copii să nu mai sufere ceea ce suferă acum’, a spus pr. protopop de Brașov Dănuț Benga, care consideră că ‘este nevoie de o altă abordare pe care trebuie să o avem pe plan pastoral și cred că trebuie început la nivel de facultate; tinerii studenți, teologi, masteranzi ar trebui să cunoască aceste probleme. Una din lucrări prezenta rezultatele unui chestionar despre problemele actuale ale familiei. Studenții ar putea face astfel de anchete în parohiile de unde sunt ei și așa să avem o strategie cu care să începem’. Pr. Dănuț Benga crede că ‘ne putem deschide mai mult spre copiii aceștia. Ei nu au curajul, dar noi, ca preoți, ar trebui să facem lucrul acesta’. Părintele protopop a observat că tinerii, chiar dacă au părinții plecați, vin la biserică din proprie inițiativă: ‘Pe vremea mea, când eram de vârsta lor, în biserică nu erau atât de mulți tineri. Acum sunt mai mulți, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim mulțumiți. Pe de o parte, acest lucru arată că se face educație religioasă în școală, pe de altă parte, ar trebui să vedem care este suferința acestor copii. Ei vin la biserică pentru că aici se mai regăsesc, în societate nu mai au punct de sprijin, suferința lor este mare și găsesc această mângâiere, cum spuneau și copiii, cred că Hristos îi poate întări. Aproape în fiecare lucrare a copiilor era prezent Hristos. Asta îmi dovedește încă o dată că ei sunt mai bine ancorați hristocentric. Modelul este Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente