Problemele abordate si hotararile luate de catre Sfantul Sinod al BOR

In zilele de 10 si 12 februarie 2004, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, s-au desfasurat lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Dintre problemele abordate si hotararile luate mentionam:

1. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane interzice membrilor clerului ortodox sa faca politica partinica, sa fie membri ai vreunui partid politic, sa participe la campaniile electorale, sa candideze si sa devina membri ai Parlamentului sau Consiliilor Locale, primari, viceprimari sau sa ocupe functii in Administratia Publica centrala si locala.

2. Sfantul Sinod nu incurajeaza principiul si practica adoptiilor internationale, socotind ca Romania nu este atat de saraca incat sa nu-si poata hrani si creste copiii. Continuandu-si experienta de pana acum, aceea de adoptie a copiilor in familii de credinciosi si preoti din Romania, Biserica Ortodoxa Romana binecuvinteaza si sprijina orice initiativa si fapta de acest fel.

3. Sfantul Sinod a adresat o Scrisoare Pastorala catre clerul si credinciosii ortodocsi in legatura cu coleta organizata in toate bisericile si manastirile in Duminica Ortodoxiei (prima Duminica din Postul Sfintelor Pasti, 29 februarie 2004) pentru Fondul Central Misionar, destinat lucrarii misionare, sociale si caritative a Bisericii Ortodoxe Romane.

4. S-a stabilit desfasurarea in zilele de 15-16 iunie 2004 a Sedintei solemne comune a Sfantului Sinod si a Adunarii Nationale Bisericesti, pentru comemorarea a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

5. Pe agenda de lucru a Sfantului Sinod s-au mai aflat teme referitoare la slujirea pastoral-misionara, viata monahala si misiunea sociala a Bisericii, invatamantul teologic si religios in scolile publice, viata comunitatilor ortodoxe romanesti din jurul granitelor tarii si Diaspora, relatiile externe bisericesti, participari ale unor membri ai Sfantului Sinod si ale altor teologi ortodocsi romani la intruniri internationale ortodoxe si ecumenice, alte probleme curente ale vietii bisericesti.

Biroul de Presa si Comunicatii

al Patriarhiei Romane

Comentarii Facebook


Știri recente