Priveghi la Manastirea Saraca din Timis

Mii de credinciosi au facut priveghi in noaptea de 5 spre 6 august 2004 la Manastirea Saraca din judetul Timis care are hramul Schimbarii la Fata, transmite corespondentul Rompres.

De joi dupa amiaza, la manastirea din satul Semlacul Mic au inceput rugaciunile si slujbele, incheiate vineri dupa Sfanta Liturghie.

Asezamantul de cult, pomenit de cronicari ca fiind ctitorit in secolul al XIII-lea, are o istorie zbuciumata si repetate intamplari petrecute sub pronia divina care ii atrag pe crestini, in fiecare an.

Din cauza deselor cotropiri ale navalitorilor pagani, manastirea nu a avut parte de o inzestrare bogata, dar avea o icoana straveche ce o infatisa pe Maica Domnului cu Pruncul in brate. La inceputul veacului trecut, talharii au pradat altarul si au vrut sa fure icoana, dar aceasta s-a facut atat de grea incat hotii nu au putut sa o care decat pana la usa.

Dupa un rastimp, alti pradatori au avut aceleasi ganduri necurate, dar au patit la fel, desi dimensiunile tabloului sunt mici. A treia oara, tot intr-o noapte, icoana a putut fi scoasa din biserica, dar hotii au plecat in satul din apropiere dupa ajutoarele altor confrati in cele ale raului pentru a le veni in ajutor cu o caruta in care sa o transporte. Cand s-au intors la manastire, au aflat icoana din nou pe peretele din altar, iar atunci s-au infricosat si s-au destainuit preotului calugar.

Sfantul locas si-a indeplinit misiunea pana in anul 1778, cand Imparatul Iosif al II-lea desfiinteaza mai multe manastiri romanesti trecandu-le in proprietatea statului, manastirea fiind cumparata, la o licitatie, de Ioan Ostoici, mare dregator din Timisoara, care a transformat-o in mausoleum pentru familia sa. Din 1934, lacasul a revenit sub obladuirea Episcopiei Caransebesului, ne informeaza ROMPRES.

Comentarii Facebook


Știri recente