Priveghere, procesiune și moment cultural la Mănăstirea Hurezi

La Mănăstirea Hurezi din județul Vâlcea au continuat Sâmbătă, 22 septembrie 2012, manifestările din cadrul Tripticului spiritual-cultural închinat „Sfinților Martiri Brâncoveni”. Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, slujba Vecerniei cu Litie, potrivit arhiram.ro.

După slujbă a avut loc o procesiune în jurul bisericii cu moaștele a mai multor sfinți mucenici și mucenițe ce se află la loc de cinste în biserica mănăstirii. La finalul procesiunii a fost sfințită noua raclă placată în argint, construită pentru a păstra la un loc rămășițele acestor sfinți.

După ce a fost sfințită, racla cu fragmentele sfinte ale celor 16 mucenici și mucenițe a fost așezată la loc de cinste spre închinare în pronaosul bisericii sfintei mănăstiri, lângă mormântul gol al Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu.

La final, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură dedicat momentului festiv și a oferit celor care au construit racla, prof. Ștefan și Lidia Câlțea, precum și monahiei Mina, diplome de vrednicie.

În racla nou sfințită din biserica Mănăstirii Hurezi se află fragmente din moaștele a 16 sfinți între care apostoli, mucenici și mucenițe: Sfinții Apostoli Andrei și Filip, Sfinții Mucenici Haralambie, Mina, Mercurie, Pantelimon, Procopie, Teodor Tiron, Neofit, Mihail al Sinadei, Ioan de la Ianina, Epictet și Astion, precum și ale Sfintelor Mucenițe Marina, Minodora și Fevronia.

De la orele 19,30, în curtea mănăstirii a fost prezentat Colajul teatral-filmic „Brâncoveanu”, scris de Protodiac. Prof. Codruț-Dumitru Scurtu, cu contribuția regizorului Grigorie Gonța. În rolul titular, a fost Societarul de onoare al Teatrului Național, actorul Costel Constantin. Alături de marele actor și-au dat concursul actorii Teatrului Municipal ‘Ariel’ din Râmnicu Vâlcea și corala „Iosif Naniescu” a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Evenimentul teatral s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Au mai fost prezenți: scriitorul Dinu Săraru, Președintele Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală ‘Niște Țărani’, academicianul Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, Arhim. Dr. Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor și Schiturilor din Arhiepiscopia Râmnicului, ing. Emilian Frâncu, Primarul Râmnicului, preoți, profesori universitari, istorici, jurnaliști, alte personalități culturale din țară și de peste hotare și numeroși credincioși.

Tripticul spiritual-cultural închinat „Sfinților Martiri Brâncoveni” s-a înscris în seria manifestărilor religioase și culturale dedicate celei de-a XIV-a ediții închinate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului, și a fost organizat la Mănăstirea Hurezi, în zilele de 21 și 22 septembrie, de către Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Fundația Națională pentru Civilizație Rurală ‘Niște Țărani’, sub patronajul Înaltpreasfințitului Părinte Acad. Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, și sub coordonarea Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și a scriitorului Dinu Săraru.

Comentarii Facebook


Știri recente