Priveghere de Hram la Catedrala Patriarhală din București

Un număr mare de credincioși a participat astăzi, 20 mai, la Slujba Privegherii oficiată în Catedrala Patriarhală din București de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon a vorbit despre viața Sfinților Împărați: „Sfinții Împărați Constantin și Elena au intrat în istoria Bisericii creștine ca cei care au adus viață deosebită și un dinamism creator extraordinar pentru Biserica Mântuitorului Hristos. Acest lucru s-a întâmplat la începutul secolului IV, după ce fioroasele persecuții împotriva creștinilor au luat sfârșit o dată cu venirea la tron și dobândirea victoriei Împăratului Constantin cu ajutorul Crucii”, informează Radio TRINITAS.

Domnia Împăratului Constantin cel Mare a însemnat începutul unei perioade de înflorire a religiei creștine în întreaga lume, a mai arătat Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon: „Sfântul Constantin cel Mare după ce a intrat glorios în Roma și după ce a ieșit victorios împotriva lui Maxențiu a început să aducă reformele lui. A ajutat Biserica sub toate aspectele. A dat drepturi creștinilor și Bisericii, a apărat unitatea ei când dușmanii Bisericii se încordau să o distrugă și să o divizeze. El a intervenit prin Sinodul I Ecumenic și atunci s-a stabilit învățătura cea adevărată, împotriva învățăturii ereticului Arie. De atunci avem noi Crezul sau Simbolul de Credință, chintesența credinței noastre”.

Credincioșii ortodocși îi prăznuiesc mâine, 21 mai, pe „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Istoria îi consemnează ca mari apărători ai creștinismului. Împăratul Constantin cel Mare este cunoscut pentru emiterea, în anul 313, a celebrului Edict de la Milan, prin care religia creștină devenea permisă pe teritoriul Imperiului Roman. Sfânta Împărăteasă Elena a rămas în conștiința poporului drept credincios, mai ales, pentru că a contribuit la descoperirea lemnului Sfintei Cruci.

Mâine, la ora 7.00, sfintele moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou și cele ale Sfinților Împărați Constantin și Elena vor fi scoase, în procesiune, și așezate sub baldachinul de pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de credincioși.

În continuare, de la ora 9.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși români din țară și străinătate va oficia Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în proximitatea sfântului lăcaș.

Comentarii Facebook


Știri recente