Prințesa Margareta Sturdza, pomenită la Catedrala patriarhală

Cu prilejul împlinirii a 40 de zile de la trecerea la cele veșnice, prințesa Margareta Sturdza a fost pomenită sâmbătă, 9 ianuarie 2010, la Catedrala patriarhală, informează ‘Ziarul Lumina’. Slujba a fost oficiată de slujitorii catedralei, în semn de recunoștință pentru ajutorul pe care de-a lungul vieții l-a oferit Bisericii și oamenilor aflați în nevoi. La final, părintele Timotei Aioanei, mare ecleziarh al Catedralei patriarhale, a vorbit pe scurt despre viața prințesei Margareta Sturdza.

Născută în Scandinavia în 1914, s-a căsătorit în 1937 cu prințul George Sturdza. În același an a venit în România, locuind la Popești, lângă Iași, unde familia avea un conac, și în Iași, la soacra ei. Prigonită în timpul regimului comunist, întreaga familie a fost nevoită să fugă din țară.

În Normandia, unde a trăit în a doua parte a vieții, prințesa Margareta a organizat o grădină botanică extraordinară, cu peste 10.000 de specii de arbori, arbuști, conifere și flori rare, pe care miile de vizitatori din întreaga lume au găsit-o a fi un „colț de rai”.

Părintele Timotei a subliniat apoi câteva caracteristici importante ale vieții ei. În primul rând, iubirea față de omul aflat în suferință, față de copiii singuri, față de copiii neajutorați. Datorită relațiilor pe care le avea în străinătate, prințesa Margareta Sturdza a ajutat foarte multe familii nevoiașe din întreaga Moldovă, rămânând în amintirea celor care locuiesc în acest ținut, împreună cu soțul lei, ca mari filantropi. „Familia Sturdza a ajutat Biserica și în trecute vremuri, dar și în vremea noastră. Prințesa Margareta Sturdza, mai ales prin cei trei fii ai ei, a ajutat foarte mult oamenii nevoiași din România ultimilor ani, a ajutat Biserica din Moldova, dar și Patriarhia Română, prin numeroasele inițiative pe care fiul ei, prințul Dimitrie Sturdza, le-a avut și pe care le-a derulat atât la Iași, cât și la București. Împreună cu Patriarhia Română, prințul Dimitrie Sturdza a ajutat și câteva mănăstiri din apropierea Bucureștilor, câteva cămine de bătrâni”, a mai spus exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente