Prinoase de recunoștință aduse sfinților, în Catedrala mitropolitană din Iași

Corala „Apostolii”, a preoților din Protopopiatele Iași 1 și Iași 2, a concertat ieri seară, 14 octombrie 2009, în Catedrala mitropolitană din Iași, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina. Evenimentul organizat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor a fost precedat de lansarea volumului „«Povestește ce a făcut Sfântul pentru tine…». Viața și minunile Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului”, în prezența autorului, arhim. Dionisios Anthopoulos din Grecia.

Ultimul concert din seria celor patru organizate cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva a avut loc cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La acest eveniment au participat ierarhi și membri ai delegațiilor din țară și străinătate, părinții protopopi de la Protopopiatele Iași 1 și Iași 2, precum și sute de credincioși, veniți să se închine la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Corala „Apostolii” a dorit prin organizarea concertului, care a fost prezentat de protos. Hrisostom Rădășanu, consilier în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, să aducă, în atmosfera de prăznuire, prinosul de rugăciune și slavă lui Dumnezeu. Sub bagheta pr. Mircea Stoleriu, preoții ieșeni au intonat cântări din slujba Vecerniei, a Sfintei Liturghii, precum și din diferite perioade ale anului bisericesc. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a mulțumit membrilor Corului „Apostolii” și părintelui Mircea Stoleriu, „sufletul acestei corale”. „Părinții reușesc prin această formă de misiune pe calea muzicii să aducă darul de recunoștință al preoțimii pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a mai vorbit despre unitatea dintre cler și poporul dreptslăvitor.

A urmat lansarea volumului „«Povestește ce a făcut Sfântul pentru tine…». Viața și minunile Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului”, în prezența arhimandritului Dionisios Anthopoulos din Grecia, autorul lucrării menționate. În deschiderea acestui moment, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, a explicat motivele pentru care volumul despre viața și minunile Sfântului Luca Doctorul nu a fost lansat astăzi, așa cum era prevăzut inițial în program. „Pe de o parte, pentru că mâine va fi lansat în alt volum, care, într-un mod oarecum neplanificat, a fost finalizat zilele trecute, un volum editat de către profesorii de la Teologie, însă motivul principal este altul: văzând miile de pelerini care au luat cu asalt cetatea Sfintei Parascheva cu armele răbdării, ale smereniei și mai ales ale credinței neclintite în milostivirea lui Dumnezeu, pe care o pot obține prin mijlocirea Sfintei Parascheva, mi-am dat seama că nu putea fi un alt moment și un alt loc mai potrivit decât acesta pentru a vorbi despre acest sfânt, despre sfânt, despre sfințenie”.

Pr. Petru Sidoreac, cel căruia i se datorează apariția volumului despre Sfântul Doctor Luca în limba română, apărut la Editura „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Teofan, a explicat care au fost motivele care au stat la baza traducerii acestui volum. „Gândul de a traduce această carte mi-a venit atunci când am văzut că în Grecia credincioșii au o evlavie deosebită față de acest sfânt rus”, a afirmat pr. Sidoreac, care a prezentat pe scurt viața Sfântului Luca Doctorul, manifestându-și, în același timp, dorința ca prezența arhimandritului Dionisios Anthopoulos să fie un început „pentru o bună colaborare”. De asemenea, pr. Sidoreac a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în editarea volumului lansat aseară.

Arhimandritul Dionisios Anthopoulos a amintit în cuvântul său faptul că se află pentru a treia oară în România și că este o onoare să fie în țara noastră, în mijlocul „atâtor însemnați oameni ai credinței și ai spiritualității ortodoxe”. „Simt o mare bucurie pentru că în cadrul acestei sărbători este prezentată traducerea în limba română a cărții editate de mănăstirea mea de metanie, o carte care ne prezintă viața unuia dintre sfinții noi ai Bisericii Ortodoxe, a Sfântului Luca, Arhiepiscopul Simferopolului, din ale cărui moaște a fost dăruit un fragment mănăstirii noastre în anul 2004. Trăim o continuă minune datorită multelor minuni pe care le face Sfântul”, a spus arhim. Dionisios, care a mai vorbit și despre multele minuni ale Sfântului Luca Doctorul.

Înaltpreasfințitul Teofan a mărturisit faptul că pe viitor intenționează să pună un al doilea hram Spitalului „Providența” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, așezându-l și sub protecția Sfântului Luca Doctorul. „Apostolii” au cântat apoi troparul „Întru tine părinte”, pentru Sfântul Luca Doctorul.

La final, Înaltpreasfințitul Dometian, Mitropolitul Vidinului din Bulgaria, a mulțumit Înaltpreasfințitului Teofan pentru invitația de a participa la hramul Sfintei Parascheva, „pe care o cinstesc nu doar românii, ci și sârbii, bulgarii și ortodocșii de pretutindeni”.

Comentarii Facebook


Știri recente