Primul hram al Parohiei „Sfântul Dimitrie cel Nou” din Galați

Ziua de 27 octombrie a acestui an a fost pentru credincioșii din parohia cartierului ANL ‘Dimitrie Cantemir’ din Galați una de sărbătoare și de multă bucurie. În această zi, când Biserica Ortodoxă l-a prăznuit pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, credincioșii din această parohie au sărbătorit primul lor hram, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Programul acestei mari sărbători a comunității a început cu câteva zile mai înainte de ziua de prăznuire a sfântului, mai precis în data de 22 octombrie 2011, printr-un pelerinaj la sfintele moaște ale Cuviosului de la Catedrala patriarhală din București, binecuvântarea primită simțindu-se în fiecare activitate desfășurată pe parcursul săptămânii hramului.

Activitățile de hram s-au adresat tuturor categoriilor de credincioși, începând cu cei mai mici și până la cei în vârstă, și au mai cuprins slujba Sfântului Maslu, săvârșită de un sobor de șapte preoți, un concurs de religie pentru elevi cu întrebări din viața sfântului ocrotitor, slujba paraclisului Sfântului Dimitrie și slujba Privegherii.

Rugăciunea și trăirea s-au îmbinat în chip armonios, în fiecare zi, în capela tânără, copiii și părinții lor având alături pe Sfântul Cuvios Dimitrie viu în icoană, dar viu și în simțire.

Activitățile și programul liturgic s-au împlinit cu Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii, care a fost oficiată de un sobor de cinci preoți și un diacon în capela nou-înființată. Participanții, tinere familii din cartier, și-au adus copiii la închinare la primul lor hram. Oblăduirea Sfântului Cuvios Dimitrie s-a făcut simțită într-un sincron duhovnicesc atât la Patriarhia Română, cât și la capela-cort din Galați, fiind trăită cu multă evlavie de biserica vie, enoriașii acestei tinere parohii.

La finalul sfintei slujbe, pelerinii prezenți la sărbătoarea primului hram al parohiei s-au bucurat și de căldura dragostei agapice, primind iconițe cu Sfântul Dimitrie cel Nou, precum și pachete cu hrană.

Chipurile oamenilor au fost icoane vii ale trăirii, lumina duhovnicească strălucind în timpul Sfintei Liturghii în ochii închinătorilor. Bucuria întâiului hram al celei mai proaspete parohii gălățene a luat ființă cu binecuvântarea Sfântului Dimitrie, a cărui ocrotire este simțită de fiecare enoriaș. Însuși cerul s-a împodobit în ziua hramului cu zâmbetul deschis al luminii vii.

Cea mai tânără parohie din Galați

Parohia ‘Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou’ din Galați este cea mai tânără comunitate parohială din acest oraș. Ea a fost înființată la data de 1 februarie 2009, prin hotărâre chiriarhală a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ca urmare a înmulțirii numărului de credincioși prin extinderea de blocuri ANL în noul cartier ‘Dimitrie Cantemir’.

La 1 februarie 2011 a fost numit paroh al tinerei parohii gălățene pr. Adrian Portase, dată de la care sfintele slujbe au început să fie săvârșite regulat. La început, acestea s-au oficiat în micuța capelă de la parterul unui bloc, locație pusă la dispoziție de Primăria Galați, iar ulterior, prin eforturile credincioșilor și prin amabilitatea Armatei Române, a fost amplasat un cort militar în imediata vecinătate a blocului, fiind amenajat, după putere, pentru programul liturgic.

Deși aflată la începuturi, cu greutățile inerente, parohia desfășoară diferite activități misionar-educaționale pentru cele 280 de familii de credincioși, în general tinere, cu venituri medii, cu copii, care locuiesc în această zonă. Printre cele mai importante se află programul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’, la care participă numeroși tineri, dar și pelerinaje și concursuri pe teme religioase ori culturale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…