Primul hram al Parohiei Ortodoxe Române Bobova – Serbia

Parohia Ortodoxă Română din localitatea Bobova, din Serbia, înființată anul acesta în luna mai, cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, și-a sărbătorit Marți, 28 august, primul hram. La invitația preotului paroh Sarian Raicovici și cu binecuvântarea Preasfințitului Daniil, Episcop locțiitor al Daciei Felix, la acest eveniment au participat mai mulți preoți din Serbia, Spania și România.

Astfel, în ajunul praznicului, la ceas de seară, s-a săvârșit Vecernia unită cu Litia praznicului în Parohia Bobova, după care un sobor de preoți a cântat prohodul Maicii Domnului la biserica parohiei române din Isacova.

A doua zi de dimineață s-a săvârșit slujba Aghesmei mici, după care a urmat Sfânta Liturghie, săvârșită de pr. Boian Alexandrovici, protopop și vicar-administrativ al Timocului. Alături de acesta au mai slujit alți șapte preoți, respectiv pr. Adrian Boba și pr. Mircea Muntean din Vârșeț, pr. Alexandru Cotoraci din Spania, pr. Iel Bobului din Isacova, protos. Ilie Pentoiu de la Schitul Nicolinț, pr. Remus Căta din Moldova Nouă și pr. Sarian, parohul locului.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși din localitatea Bobova, dar și din alte localități românești învecinate. În cuvântul de învățătură, atât părintele-vicar Boian Alexandrovici, cât și părintele stareț Ilie Pentoiu, pe lângă importanța sărbătorii închinate Maicii Domnului, au evidențiat și jertfa mai multor credincioși din parohie, care și-au dorit nespus de mult să aibă în localitatea lor o biserică unde să se slujească în limba pe care o vorbesc dintotdeauna, limba dulce românească. Astfel, casa unde este în prezent paraclisul nou-înființat a fost dăruită de o familie de credincioși pe o perioadă de timp până când se va construi noua biserică.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, după cum ne informează Ziarul Lumina, părintele paroh și Consiliul parohial au dăruit diplome de cinstire în semn de prețuire pentru cei care au contribuit până acum la amenajarea lăcașului sfânt. După oficierea Sfintei Liturghii a fost sfințită și noua troiță din curtea paraclisului, după care gazdele au mulțumit tuturor celor prezenți veniți de aproape ori de departe, precum și domnului Truțescu, delegatul Ambasadei Române la Belgrad, care a primit în dar o icoană din partea părintelui stareț Ilie Pentoiu. A urmat apoi agapa frățească oferită de Consiliul parohial.

Comentarii Facebook


Știri recente