Primul episcop al Slatinei, Preasfintitul Sebastian Pascanu, a fost intronizat

Primul episcop al Slatinei, Preasfintitul Sebastian Pascanu, a fost intronizat astazi la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Slatina. Ceremonia de intronizare a avut loc in cadrul slujbei Sfintei Liturghii unita cu slujba Vecerniei oficiata de catre IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei si Mitropolitul ales al Moldovei si Bucovinei, in fruntea unui sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Din soborul de ierarhi au facut parte: PS Gherasim, episcopul Ramnicului, PS Nicodim, episcopul Severinului si Strehaiei, PS Sebastian, episcopul Slatinei, PS Daniel, episcopul Daciei Felix, PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, PS Vasile Somesanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, PS Gurie Gorjeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, PS Corneliu Barladeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor, PS Petroniu, arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei si episcop ales al Salajului, si PS Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. De asemenea, au mai participat si arhim. Mihail Filimon, episcop ales al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Australia si Noua Zeelanda, si arhim. Macarie Dragoi, episcop ales al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Europa de Nord.

In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre slujirea la care a fost chemat Preasfintitul Sebastian: ‘Cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Daniel, la propunerea Sinodului Mitropoliei Olteniei, a Adunarii eparhiale a Episcopiei Slatinei si prin votul ierarhilor Sf. Sinod, PS Sebastian a fost chemat la slujirea de Intaistatator al acestei episcopii de Dumnezeu binecuvantata. Ca rob al lui Dumnezeu, PS Sebastian a raspuns chemarii Bisericii si va ramane aici. Cate ganduri, planuri, temeri, nadejdi, framantari sau bucurii vor trece prin inima PS Sale, in noaptea ce vine si in cele ce urmeaza, numai Dumnezeu cunoaste’.

Ceremonia de intronizare a continuat cu citirea gramatei mitropolitane de catre PS Gurie Gorjeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, gramata din care va prezentam un scurt fragment: ‘Viata de monah, pregatirea teologica, ravna pentru slujirea Bisericii, ascultarea fata de Sf. Sinod si de Preafericitii Patriarhi Teoctist si Daniel si de randuielile canonice ale Bisericii dreptmaritoare au constituit ratiunea alegerii PS Sebastian ca episcop al Slatinei la data de 5 martie 2008. Pe temeiul sfintelor canoane si a prevederilor articolului 133 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane facem cunoscut tuturor ca PS Sebastian primeste astazi imputernicirea canonica de arhipastorire ca episcop al de Dumnezeu pazitei Episcopii a Slatinei, cu toate orasele si satele care tin astazi si vor tine si in viitor de aceasta sfanta episcopie. Dam marturie in fata lui Dumnezeu, a ierarhilor Sf. Sinod, a autoritatilor de stat, a preotilor si credinciosilor ca PS Sebastian este randuit episcop al Episcopiei Slatinei cu jurisdictie asupra protopopiatelor, parohiilor, manastirilor si a altor asezaminte bisericesti din judetul Olt. PS Sa are dreptul si puterea de a randui, dupa randuielile Sfintei noastre Biserici si dupa legile tarii, citeti, cantareti, ipodiaconi, diaconi, preoti la toate bisericile din episcopia PS Sale, stareti si starete la manastiri si schituri si, de asemenea, de a randui toate cate i se cuvin ca ierarh spre folosul duhovnicesc al eparhiei pe care o pastoreste pe calea mantuirii’.

Dupa aceea, PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, a citit mesajul din partea PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, mesaj din care va prezentam un scurt fragment: ‘Infiintarea unei episcopii reprezinta o crestere a Sfintei noastre Biserici stramosesti si o binecuvantare a neamului romanesc. Infiintarea Episcopiei Slatinei se bazeaza pe existenta unor bogate traditii istorice si culturale reflectate in atestarea unor stravechi cetati cu un important rol economic si social, a unor localitati inca din secolul al XIV-lea, precum si a unor vechi vetre monahale, dintre care unele exista si astazi. PS Sebastian Pascanu, fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost un colaborator foarte apropiat al vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist si al Nostru personal. Tinand cont de calitatile sale deosebite, intelectuale si pastorale, si de lucrarea depusa pana acum in slujba Bisericii noastre, recomandam cu toata caldura si dragostea parinteasca primirea PS Sebastian de catre toti credinciosii din Episcopia Slatinei, cu incredintarea si nadejdea unei frumoase si folositoare colaborari pentru binele Bisericii si slava lui Dumnezeu’.

La finalul ceremoniei de intronizare, PS Sebastian, episcopul Slatinei, a rostit un cuvant de invatatura din care, de asemenea, va prezentam un scurt fragment: ‘Raspunsul Psalmistului – ‘Iata, vin sa fac voia Ta, Dumnezeul meu’ – a fost si raspunsul meu in data de 5 martie 2008, cand, urmare votului alesilor credinciosilor din judetul Olt si la chemarea Sf. Sinod, am fost ales episcop al acestei nou infiintatei eparhii. Am raspuns atunci, ca si astazi, cu gandul la inaltimea slujirii arhieresti avand in minte cuvantul Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, pastor pentru o vreme ale acestor meleaguri. Misiunea mea la Slatina va fi una de pionierat si cu atat mai dificila, avand de purtat greutatile inerente oricarui inceput. De aceea, acum cand sunt gata de drum rog pe bunul Dumnezeu sa-mi dea credinta neclintita, ca prin rugaciune si staruinta aceasta tanara episcopie sa infloreasca; sa-mi daruiasca ravna sfanta, capabila sa inlature orice obstacol ivit in calea slujirii mele; dragoste netarmurita pentru cei ce mi-au fost incredintati spre pastorire si care acum ma privesc cu speranta legitima ca le voi fi parinte bun’.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente