Primul episcop al Salajului, PS Petroniu Florea, a fost instalat

PS Petroniu Florea a fost instalat astazi in demnitatea de episcop al Salajului. Ceremonia de intronizare a fost oficiata la sfarsitul slujbei Sfintei Liturghii oficiata la Catedrala ‘Sf. Vineri’ din Zalau, de catre un sobor de 16 ierarhi, avandu-l in frunte pe IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Mai multe detalii despre evenimentul de astazi am aflat de la pr. Stefan Lucaciu, protopop de Zalau: ‘Am trait la Zalau un eveniment unic si istoric prin aceasta intronizare. Au fost mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi, arhierei vicari, preoti, calugari si calugarite, secretari de stat, demnitari, oficialitati locale si judetene, dar si mii de credinciosi pentru a marca si serba intronizarea PS Petroniu’.

Ceremonia a debutat cu citirea gramatei mitropolitane de catre parintele arhidiacon Gavriil Varva, consilier economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, gramata din care va prezentam un scurt fragment: ‘Inmanam astazi, 13 aprilie 2008, in Catedrala ‘Inaltarea Domnului’ din Zalau, PS dr. Petroniu Florea, carja arhiereasca si il instalam in scaunul de episcop al Salajului. Emitem aceasta gramata mitropolitana si dam alesului episcop, dr. Petroniu Florea, imputernicirea canonica de a pastori ca episcop al de Dumnezeu pazitei Episcopii a Salajului, cu toate orasele si satele ce tin si vor tine in viitor de aceasta eparhie. PS Sa are darul si puterea de a aseza, dupa randuielile Sfintei noastre Biserici Ortodoxe de Rasarit si potrivit legilor tarii, citeti, cantareti, ipodiaconi, diaconi si preoti la toate bisericile din episcopia PS Sale, stareti si egumeni la manastiri si schituri, protopopi la protoierii, precum si de a face toate cate i se cuvin ca ierarh spre zidirea duhovniceasca a turmei sale’.

A urmat apoi mesajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, prezentat de parintele Vasile Bosca, protopop de Simleul Silvaniei: ‘PS Voastra, doresc sa va adresez sincerele mele felicitari si urari de slujire rodnica in demnitatea pe care v-a conferit-o Biserica Ortodoxa Romana. Cu prilejul intronizarii PS Voastre ca episcop al Episcopiei Salajului imi exprim increderea in contributia Bisericii Ortodoxe Romane la binele public si la dezvoltarea societatii romanesti. La multi ani, PS Voastra’.

Mesajul prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu a fost prezentat de catre Sorinel Stirbu, secretar de stat pentru Culte: ‘Salutam cu multa bucurie acest eveniment deosebit din viata nou infiintatei Episcopii a Salajului, instalarea PS Parinte Episcop Petroniu Florea, ales in aceasta demnitate de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta sa de lucru din 5 martie 2008. PS Sa este chemat acum sa ocupe scaunul episcopal al Salajului pentru a intensifica lucrarea Bisericii in aceasta parte a tarii. Suntem convinsi ca aici, in Salaj, PS Petroniu va reusi sa valorifice potentialul ecumenic al acestei regiuni cu multa responsabilitate’.

Ceremonia de intronizare a continuat cu un cuvant al IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, care a subliniat principiile dupa care un episcop ar trebui sa isi orienteze activitatea sa: ‘Nu ti-as spune nimic de la mine, pentru ca ne cunoastem de multa vreme, si as apela numai la cuvintele Sf. Apostol Pavel pe care i le-a adresat ucenicului sau Timotei, spunandu-i: Nimeni sa nu dispretuiasca tineretea, pentru ca tineterea, daca este insotita de intelepciune, este de la Dumnezeu. Pastreaza-ti bucuria in toate imprejurarile, indura incercarea, fa lucrare de evanghelist, slujba ta fa-o deplin. Acestea sunt cele patru principii cu care trebuie sa fie inzestrat un episcop’.

La finalul ceremoniei a luat cuvantul PS Petroniu, episcopul Salajului, care a prezentat prioritatile pe care le va urmari in noua demnitate: ‘Primul pas va fi cel al alcatuirii unui aparat administrativ-bisericesc, in care vor fi cooptati cei mai valorosi preoti ai Salajului. Vom avea ca mod de lucru in eparhie coordonarea si conlucrarea, competenta si transparenta. Le fac cunoscut colaboratorilor faptul ca vom munci impreuna la modul cel mai serios pentru binele Bisericii. Centrul eparhial va fi preocupat in permanenta de bunul mers al Seminarului Teologic din Zalau, pentru a pregati buni slujitori ai sfintelor altare care sa inteleaga semnele vremurilor pe care le traim. Vom veghea personal ca activitatea caritativ-filantropica a eparhiei sa sporeasca. Suntem datori sa acordam o atentie sporita monahismului, iar Episcopia Salajului va avea o buna colaborare cu celelalte eparhii ortodoxe din tara si din strainatate. Ne vom stradui sa avem relatii cat mai bune cu celelalte culte, precum si cu autoritatile de stat, care au aratat o foarte mare deschidere in sprijinirea initiativei infiintarii si bunei functionari a Episcopiei Salajului’.

In cadrul slujbei Sfintei Liturghii ce a precedat ceremonia de intronizare a PS Petroniu, cuvantul de invatatura a fost rostit de catre IPS Andrei, arhiepiscopul Albei Iulia. La finalul acestui cuvant, IPS Andrei a adresat cateva ganduri noului episcop al Salajului: ‘Participam cu totii la aceasta mare bucurie a noii Eparhii a Salajului si ii dorim din tot sufletul PS Petroniu ca, impreuna cu dvs., sa faca o misiune duhovniceasca imbelsugata, si toti sa gasim calea care duce la cer, sa gasim mangaiere sufleteasca, pace si binecuvantare’.

Comentarii Facebook


Știri recente